Często dostajemy pytania jak szybko przygotować keto obiad. Ketogeniczna kuchnia niczym nie różni się od tradycyjnej kuchni. Jeśli pracujecie, chcecie jeść zdrowo i chudnąć to po prostu musicie zaplanować posiłki. Wystarczy, że ugotujecie porcję kalafiorowego puree i zrobicie surówkę. Czy coś tu jeszcze brakuje? Oczywiście trzeba dodać jakieś źródło białka. Może to być udo kurczaka, kawałek polędwicy lub dobrej jakości kiełbasa z rusztu.
Mając przygotowane i poporcjonowane kalafiorowe purre oraz surówkę wystarczy jedynie usmażyć mięso lub kiełbaski i obiad jest gotowy. Kiełbasa powinna być dobrej jakości. Ostatnio zachwycamy się kiełbasą z niedźwiedzim czosnkiem. Zawiera ona aż 90% mięsa. Taka kiełbasa to dobre źródło białka i tłuszczu.
O kalafiorze pisaliśmy bardzo dużo. Kalafiorowe puree zawsze miksujemy z masłem. Zielone coleslaw to surówka z białej kapusty, pora i pietruszki z dodatkiem domowego majonezu. Ketogenna kuchnia jest zdrowa i nieprzetworzona. Ilość makroelementów należy dopasować do aktualnych potrzeb w zależności od fizycznej aktywności czy celu diety. Największa ich ilość przypada na obiad, ponieważ jest on głównym posiłkiem dnia.
Domowe gotowanie w wersji ketogenicznej to gwarancja, że jecie prawidłowo i zdrowo, a co najważniejsze macie kontrolę nad węglowodanami. Kupna żywność przemyca wiele węglowodanów w tym cukier, który jest ukryty pod różnymi nazwami jak syrop skrobiowy, syrop kukurydziany czy fruktoza. Są one głównie składnikami gotowych sosów ale można je znaleść w każdej innej przetworzonej żywności. Przyrządzając domowy ket obiad z łatwością można uniknąć tych pułapek.
Pomysł na keto obiad
1 porcja
Składniki
160 g kiełbasy, dobrej jakości
1 łyżeczka kokosowego oleju
20 g kalafiora
10 g masła
Coleslaw
4 porcje
Składniki
300 g białej kapusty
50 pora
100 g domowego majonezu
2 łyżki natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Zmiksować z masłem na puree. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na kokosowym oleju lub ugrillować. Kapustę poszatkować. Por pokroić w cienkie plasterki. Dodać pokrojoną pietruszkę, majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać coleslaw.
Wartość energetyczna jednej porcji 791 kcal
Tłuszcz – 72,5g
Białko – 21 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 7,25 g