poniedziałek, 7 października, 2024

Pomysł na keto obiad

Często dostajemy pytania jak szybko przygotować keto obiad. Ketogeniczna kuchnia niczym nie różni się od tradycyjnej kuchni. Jeśli pracujecie, chcecie jeść zdrowo i chudnąć to po prostu musicie zaplanować posiłki. Wystarczy, że ugotujecie porcję kalafiorowego puree i zrobicie surówkę. Czy coś tu jeszcze brakuje? Oczywiście trzeba dodać jakieś źródło białka. Może to być udo kurczaka, kawałek polędwicy lub dobrej jakości kiełbasa z rusztu.

Mając przygotowane i poporcjonowane kalafiorowe purre oraz surówkę wystarczy jedynie usmażyć mięso lub kiełbaski i obiad jest gotowy. Kiełbasa powinna być dobrej jakości. Ostatnio zachwycamy się kiełbasą z niedźwiedzim czosnkiem. Zawiera ona aż 90% mięsa. Taka kiełbasa to dobre źródło białka i tłuszczu.

O kalafiorze pisaliśmy bardzo dużo. Kalafiorowe puree zawsze miksujemy z masłem. Zielone coleslaw to surówka z białej kapusty, pora i pietruszki z dodatkiem domowego majonezu. Ketogenna kuchnia jest zdrowa i nieprzetworzona. Ilość makroelementów należy dopasować do aktualnych potrzeb w zależności od fizycznej aktywności czy celu diety. Największa ich ilość przypada na obiad, ponieważ jest on głównym posiłkiem dnia.

keto obiad przepisy lchf kup dietę

Domowe gotowanie w wersji ketogenicznej to gwarancja, że jecie prawidłowo i zdrowo, a co najważniejsze macie kontrolę nad węglowodanami. Kupna żywność przemyca wiele węglowodanów w tym cukier, który jest ukryty pod różnymi nazwami jak syrop skrobiowy, syrop kukurydziany czy fruktoza. Są one głównie składnikami gotowych sosów ale można je znaleść w każdej innej przetworzonej żywności. Przyrządzając domowy ket obiad z łatwością można uniknąć tych pułapek.

coleslaw przepis lchf dieta dieta tłuszczowa

Pomysł na keto obiad

1 porcja

Składniki

160 g kiełbasy, dobrej jakości

1 łyżeczka kokosowego oleju

20 g kalafiora

10 g masła

Coleslaw

4 porcje

Składniki

300 g białej kapusty

50 pora

100 g domowego majonezu

2 łyżki natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Kalafiora podzielić na różyczki i  obgotować w lekko osolonej wodzie. Zmiksować z masłem na puree. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na kokosowym oleju lub ugrillować. Kapustę poszatkować. Por pokroić w cienkie plasterki. Dodać pokrojoną pietruszkę, majonez, sól  i pieprz do smaku. Wymieszać coleslaw.

Wartość energetyczna jednej porcji  791 kcal

Tłuszcz – 72,5g

Białko – 21 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 7,25 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze