Jak zrobić cannelloni bez mąki? Wiadomo podstawa tego włoskiego dania to nadziewany makaron i zwinięty w rulony. LCHF cannelloni przygotowaliśmy z niskowęglowodanowego makaronu, na który przepis już znacie.
Makaron bez mąki jest uniwersalny i można go wykorzystać prawie do każdego włoskiego dania z makaronem jak cannelloni z kremowym szpinakiem. Dzisiaj postawiliśmy na lchf cannelloni bez mięsa z nadzieniem ze szpinaku i kremowego serka philadelphia o naturalnym smaku i pełnej zawartości tłuszczu. Odwiedzając ten blog chyba już nie macie wątpliwości, że pełnotłuszczowe produkty są Waszymi sprzymierzeńcami.
LCHF dieta to dieta wysokotłuszczowa. LCHF posiłki zawierają sporo tłuszczu, który jest głównym źródłem energii.Niektóre posiłki jak cannelloni i lchf cannelloni na pierwszy rzut oka niczym się od siebie nie różnią. Porcja LCHF cannelloni zawiera jednak tylko 3,5 gramów węglowodanów, kiedy porcja włoskiego cannelloni aż 25 gramów. To duża różnica, przy założeniu, że dzienne spożycie węglowodanów na ogół wynosi 20 gramów.
LCHF cannelloni
6 porcji
Składniki:
1 porcja makaronu bez mąki
300 g mrożonego szpinaku
20 g cebuli
30 g masła
6 suszonych pomidorów w oliwie
200 g serka philadelphia
30 g parmezanu
sól i pieprz do smaku
2 kulki mozzarella, 250 g
50 g pesto
Przygotowanie
Z przepisu w linku zrobić makaron bez mąki. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć aż szpinak odparuje wodę. Następnie dodać serek philadelphia i parmezan. Mieszać aż sery się rozpuszczą. Doprawić nadzienie solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory. Pokroić makaron na 12 kawałków. Każdy zwinąć w rulon i napełnić nadzieniem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem i ułożyć na dnie cannelloni w dwóch rzędach. Pokroić mozzarella w plasterki i ułożyć na cannelloni. Wstawić cannelloni do piekarnika nagrzanego na 200ºC i piec przez 20 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić i lekko przyrumienić. Podzielić danie na 6 porcji i na każdą kliknąć porcję pesto.
Wartość energetyczna jednej porcji 462 kcal
Tłuszcz – 40 g
Białko – 21 g
Węglowodany – 3,5 g
Błonnik – 5,0 g