Przepis na dietetyczny chleb. Chleb z nasionami bez mąki to chleb bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Pieczenie bez mąki to zdrowe pieczywo z małą ilością węglowodanów. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wybrać ulubione nasiona i orzechy.
Jak wiadomo nasiona i orzechy to naturalne, nieprzetworzone produkty, które idealnie pasują w lchf diecie jak i paleo. Kiedy paleo dieta zachęca do jedzenia wszystkich orzechów to wiecie lchf są dozwolone jedynie te, które zawierają jak najmniej węglowodanów i nie przekraczają 8 gramów.
Orzechy charakteryzują się również sporą gęstością odżywczą. Są źródłem kwasów tłuszczowych, omega – 3 i omega – 6, wartościowego białka, witamin i minerałów.
Nasiona w tym przepisie stanowią siemię lniane, sezam oraz chia. Są tu też pyszne pestki dyni i słonecznik. Nasiona i orzechy określają gęstość odżywczą chleba. Oczywiście można je dobrać ilościowo dowolnie, ale pamiętać, aby wybierać te orzechy, które mają najmniej węglowodanów.
Przepis na dietetyczny chleb z nasionami
20 kromek
Składniki
85 g nasion sezamu
85 g nasion siemienia lnianego
200 g orzechów laskowych
200 g pestek dyni
100 g nasion słonecznika
60 g włoskich orzechów
1,5 łyżeczki soli
6 jajek
60 ml kokosowego oleju
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 150°. Odważyć nasiona, pestki i orzechy. W oddzielnej misce zmiksować jajka z kokosowym olejem i solą. Wymieszać jajka z suchymi składnikami. Foremkę o rozmiarach 12 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić foremkę masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie. Piec chleb przez około 60 minut. Ostudzić chleb w lekko uchylonym piekarniku. Dopiero ostygnięty chleb pokroić na kromki. Przechowywać w chleb w lodówce. Można zamrozić.
Wartość odżywcza w 1jednej kromce 273,2 kcal
Białko – 9,8 g
Tłuszcze – 24 g
Węglowodany – 2,3 g
Błonnik – 3,3 g