piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiChleb z nasionami - bezglutenowy, nisko węglowodanowy i paleo

Chleb z nasionami – bezglutenowy, nisko węglowodanowy i paleo

Przepis na dietetyczny chleb. Chleb z nasionami bez mąki to chleb bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Pieczenie bez mąki to zdrowe pieczywo z małą ilością węglowodanów. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wybrać ulubione nasiona i orzechy.

Jak wiadomo nasiona i orzechy to naturalne, nieprzetworzone produkty, które idealnie pasują w lchf diecie jak i paleo. Kiedy paleo dieta zachęca do jedzenia wszystkich orzechów to wiecie lchf są dozwolone jedynie te, które zawierają jak najmniej węglowodanów i nie przekraczają 8 gramów.

Orzechy charakteryzują się również sporą gęstością odżywczą. Są źródłem kwasów tłuszczowych, omega – 3 i omega – 6, wartościowego białka, witamin i minerałów.

Nasiona w tym przepisie stanowią siemię lniane, sezam oraz chia. Są tu też pyszne pestki dyni i słonecznik. Nasiona i orzechy określają  gęstość odżywczą chleba. Oczywiście można je dobrać ilościowo dowolnie, ale pamiętać, aby wybierać te orzechy, które mają najmniej węglowodanów.

Przepis na dietetyczny chleb

Przepis na dietetyczny chleb z nasionami

20 kromek

Składniki

85 g nasion sezamu

85 g nasion siemienia lnianego

200 g orzechów laskowych

200 g pestek dyni

100 g nasion słonecznika

60 g włoskich orzechów

1,5 łyżeczki soli

6 jajek

60 ml kokosowego oleju

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 150°. Odważyć nasiona, pestki i orzechy. W oddzielnej misce zmiksować jajka z kokosowym olejem i solą. Wymieszać jajka z suchymi składnikami. Foremkę o rozmiarach 12 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić foremkę masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie. Piec chleb przez około 60 minut. Ostudzić chleb w lekko uchylonym piekarniku. Dopiero ostygnięty chleb pokroić na kromki. Przechowywać w chleb w lodówce. Można zamrozić.

Wartość odżywcza w 1jednej kromce 273,2 kcal

Białko – 9,8 g

Tłuszcze – 24 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 3,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze