LCHF dieta to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Dieta o niskim indeksie glikemicznym (GI) składa się z produktów lub kompozycji produktów, których GI nie powoduje nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest monotonna, wręcz przeciwnie bardzo urozmaicona. Smaczne posiłki są skomponowane z różnych produktów tak aby jak najmniej powodowały skok glukozy we krwi.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu wybranego produktu w porównaniu do wzrostu, spowodowanego taką samą ilością węglowodanów ale w postaci czystej glukozy. Im niższy GI, tym mniejszy skok glukozy. Im wyższy, tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym w leczeniu cukrzycy
Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest cukrzykom. Wysoki poziom cukru we krwi nie sprzyja zdrowiu nie tylko cukrzykom ale również osobom cierpiącym na insulinoodporność, która nieleczona prowadzi do cukrzycy typu 2. Wzrost poziomu glukozy we krwi stymuluje produkcję insuliny. Insulina to hormon metaboliczny, którego głównym zdaniem jest regulowanie poziomu glukozy we krwi. Spożywając produkty o wysokim indeksie i ładunku (GL) glikemicznym, głównie węglowodany sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany szybko przyswajalne, a więc te o wysokim Gi i GL powodują napady głody, tak zwane ssanie. Dieta o niskim indeksie glikemicznym, która efektywnie i bez głodu zapobiega tym objawom to niewątpliwie dieta ketogeniczna.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym w leczeniu zespołu metabolicznego
Nadmierna produkcja insuliny może z czasem wywołać insulinoodporność. Jeśli w tym czasie nie nastąpi zmiana diety wykluczającej produkty o wysokim indeksie glikemicznym insulinoodporność przechodzi w cukrzycę typu 2. Insulina jest hormonem metabolicznym i wpływa na produkcję innych hormonów np. hormonu regulującego głód greliny. Ciągłe i wysokie stężenie insuliny powoduje wzrost stężenia greliny i uczucie wilczego głodu. Nieprawidłowa dieta prowadzi do podniesionego poziomu triglicerydów i cholesterolu LHL we krwi, wysokiego ciśnienia tętniczego i oczywiście wysokiego poziomu glukozy we krwi. Następstwem tych zaburzeń zwanych zespołem metabolicznym są nadwaga, choroby serca i układu krążenia, cukrzyca i inne schorzenia.
Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna zawierać produkty, które w jak najmniejszym stopniu wpływają na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Dieta powinna składać się z tłuszczów, białka, błonnika i małej ilości węglowodanów. Należy unikać produktów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym, a więc produktów bogatych w węglowodany proste. Im więcej w diecie produktów o niskim GI tym lepiej organizm może spożytkować energię zmagazynowaną w tkance tłuszczowej. Mało cukrów w diecie wymaga niewiele insuliny. Jeśli tylko uda się kontrolować te dwa czynniki to powrót do zdrowia jest bardzo szybki, a nawet jest możliwe odwrócenie cukrzycy typu 2.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, która stabilizuje poziom cukru (glukozy) i insuliny we krwi. Przyczynia się do tego, że organizm zaczyna wykorzystywać energię zmagazynowaną w tkance tłuszczowej o wiele efektywniej. Przecież pozbycie się tkanki tłuszczowej jest głównym celem diety.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to te, których wartość wynosi 0–35. Należą do nich między innymi: mięso, ryby i owoce morza, sery, jajka, domowy majonez, tłuszcze zwierzęce i roślinne, orzechy oraz awokado. Te produkty powinny dominować w codziennej diecie. Produkty o średnim indeksie glikemicznym 35–55 to głównie owoce i ich przetwory jak soki i przeciery, pieczywo, makaron i ryż. Wszystkie produkty powyżej 55 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Do nich należą suszone owoce jak daktyle i rodzynki, cukier, miód, agave, cukier kokosowy, ziemniaki, tapioka i mąki.