piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaLCHFDieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

LCHF dieta to dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym. Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym (GI) składa się z pro­duk­tów lub kom­po­zy­cji pro­duk­tów, któ­rych GI nie powo­duje nagłego wzro­stu stę­że­nia glu­kozy we krwi.

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym nie jest mono­tonna, wręcz prze­ciw­nie bar­dzo uroz­ma­icona. Smaczne posiłki są skom­po­no­wane z róż­nych pro­duk­tów tak aby jak naj­mniej powo­do­wały skok glu­kozy we krwi.

Indeks gli­ke­miczny

Indeks gli­ke­miczny okre­śla szyb­kość wzro­stu stę­że­nia glu­kozy we krwi po spo­ży­ciu wybra­nego pro­duktu w porów­na­niu do wzro­stu, spo­wo­do­wa­nego taką samą ilo­ścią węglo­wo­da­nów ale w postaci czy­stej glu­kozy. Im niż­szy GI, tym mniej­szy skok glu­kozy. Im wyż­szy, tym więk­szy wzrost stę­że­nia glu­kozy we krwi.

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym w lecze­niu cukrzycy

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym zale­cana jest cukrzy­kom. Wysoki poziom cukru we krwi nie sprzyja zdro­wiu nie tylko cukrzy­kom ale rów­nież oso­bom cier­pią­cym na insu­li­no­od­por­ność, która nie­le­czona pro­wa­dzi do cukrzycy typu 2. Wzrost poziomu glu­kozy we krwi sty­mu­luje pro­duk­cję insu­liny. Insu­lina to hor­mon meta­bo­liczny, któ­rego głów­nym zda­niem jest regu­lo­wa­nie poziomu glu­kozy we krwi. Spo­ży­wa­jąc pro­dukty o wyso­kim indek­sie i ładunku (GL) gli­ke­micz­nym, głów­nie węglo­wo­dany sprzyja odkła­da­niu tkanki tłusz­czo­wej. Węglo­wo­dany szybko przy­swa­jalne, a więc te o wyso­kim Gi i GL powo­dują napady głody, tak zwane ssa­nie. Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym, która efek­tyw­nie i bez głodu zapo­biega tym obja­wom to nie­wąt­pli­wie dieta keto­ge­niczna.

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym w lecze­niu zespołu meta­bo­licz­nego

Nad­mierna pro­duk­cja insu­liny może z cza­sem wywo­łać insu­li­no­od­por­ność. Jeśli w tym cza­sie nie nastąpi zmiana diety wyklu­cza­ją­cej pro­dukty o wyso­kim indek­sie gli­ke­micz­nym insu­li­no­od­por­ność prze­cho­dzi w cukrzycę typu 2. Insu­lina jest hor­monem meta­bo­licznym i wpływa na pro­duk­cję innych hor­monów np. hor­monu regu­lu­ją­cego głód gre­liny. Cią­głe i wyso­kie stę­że­nie insu­liny powo­duje wzrost stę­że­nia gre­liny i uczu­cie wil­czego głodu. Nie­pra­wi­dłowa dieta pro­wa­dzi do podnie­sio­nego poziomu tri­gli­ce­ry­dów i cho­le­ste­rolu LHL we krwi, wyso­kiego ciśnie­nia tęt­ni­czego i oczy­wi­ście wyso­kiego poziomu glu­kozy we krwi. Następ­stwem tych zabu­rzeń zwa­nych zespo­łem meta­bo­licznym są nadwaga, cho­roby serca i układu krą­że­nia, cukrzyca i inne scho­rze­nia.

Na czym polega dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym?

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym powinna zawie­rać pro­dukty, które w jak naj­mniej­szym stop­niu wpły­wają na podnie­sie­nie poziomu glu­kozy we krwi. Dieta powinna skła­dać się z tłusz­czów, białka, błonnika i małej ilo­ści węglo­wo­da­nów. Należy uni­kać pro­duk­tów o wyso­kim indek­sie i ładunku gli­ke­micz­nym, a więc pro­duk­tów boga­tych w węglo­wo­dany pro­ste. Im wię­cej w die­cie pro­duk­tów o niskim GI tym lepiej orga­nizm może spo­żyt­ko­wać ener­gię zma­ga­zy­no­waną w tkance tłusz­czo­wej. Mało cukrów w die­cie wymaga nie­wiele insu­liny. Jeśli tylko uda się kon­tro­lo­wać te dwa czyn­niki to powrót do zdro­wia jest bar­dzo szybki, a nawet jest moż­liwe odwró­ce­nie cukrzycy typu 2.

Dieta o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym to dieta, która sta­bi­li­zuje poziom cukru (glu­kozy) i insu­liny we krwi. Przy­czy­nia się do tego, że orga­nizm zaczyna wyko­rzy­sty­wać ener­gię zma­ga­zy­no­waną w tkance tłusz­czo­wej o wiele efek­tyw­niej. Prze­cież pozby­cie się tkanki tłusz­czo­wej jest głów­nym celem diety.

Pro­dukty o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym

Pro­dukty o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym to te, któ­rych war­tość wynosi 0–35. Należą do nich mię­dzy innymi: mięso, ryby i owoce morza, sery, jajka, domowy majo­nez, tłusz­cze zwie­rzęce i roślinne, orze­chy oraz awo­kado. Te pro­dukty powinny domi­no­wać w codzien­nej die­cie. Pro­dukty o śred­nim indek­sie gli­ke­micz­nym 35–55 to głów­nie owoce i ich prze­twory jak soki i prze­ciery, pie­czywo, maka­ron i ryż. Wszyst­kie pro­dukty powy­żej 55 to pro­dukty o wyso­kim indek­sie gli­ke­micz­nym. Do nich należą suszone owoce jak dak­tyle i rodzynki, cukier, miód, agave, cukier koko­sowy, ziem­niaki, tapioka i mąki.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze