Kuchnia azjatycka to również kuchnia bez węglowodanów. Oferuje wiele pysznych dań, w praktyce są lchf przepisy. Nic dziwnego, lchf kuchnia jest prosta w zastosowaniu. Kuchnia bez węglowodanów wymaga jednak wiedzy. Proponujemy dzisiaj zatem danie z azjatycką nutą, które polubicie od razu nie tylko, że jest przepyszne ale również, że przyrządza się je dosłownie w 30 minut.
Kuchnia bez węglowodanów – łosoś
1 porcja
Składniki
150 g fileta z łososia
50 g szparagów
50 g cukinii
50 g brokułu
5 g czosnku, ok. 1 ząbek
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z limonki
płatki suszonej chili, wedle smaku
½ łyżki jasnej tajskiej soi
1 łyżeczka winnego octu
1 łyżeczka sezamowego leju
1 łyżeczka czarnego sezamu
kilka listków świeżej kolendry, opcjonalnie
Przygotowanie
Pokrój łososia w kostkę i zrumień na rozgrzanym oleju. Pozostaw lekko niedopieczony. Przełóż na miseczkę i skrop sokiem z cytryny. Podziel brokuły na różyczki, pokrój szparagi, cukinię i czosnek. Wokuj warzywa na tej samej patelni aż będą miękkie ale wciąż chrupiące. Dodaj soję, chili, następnie rybę i smaż przez minutę. Na koniec polej olejem sezamowym. Nałóż na miseczki, posyp sezamem i kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji 541kcal
Tłuszcz – 41g
Białko – 35 g,
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 4,0 g