Tarta z kurczakiem to praktyczne danie na diecie lchf. Dlaczego? Przede wszystkim keto tarta bardzo syci. Można ją przyrządzić na kilka dni lub zamrozić. Spód do tarty w wersji niskowęglowodanowej oczywiście nie zawiera mąki. W tym przepisie upiekłam kruchy spód z mąki migdałowej, masła i gumy arabskiej. Na temat gumy arabskiej dowiecie się w kolejnym wpisie. Wspomnę jedynie, że guma arabska to naturalny produkt zagęszczający znany od wieków.
Ostatnio miałam problemy z nabyciem błonnika w postaci zmielonych łusek babki jajowatej lub płesznik. Zauważyłam brak tych produktów podczas pandemii. Złożyłam zamówienie w internecie dawno temu i czekam, aż produkty pojawią się w magazynie. Dlatego musiałam poszukać jakieś alternatywy i wpadłam na pomysł z gumą arabską, która podobnie jak błonnik nie pobudza insuliny.
Ciasto na spód do tarty bardzo przypomina to tradycyjne, więc tarta z kurczakiem, choć niskowęglowodanowa, przypadnie każdemu do smaku. Bardzo lubię przyrządzać tarty, bo mogę do nich dodać to co akurat mam pod ręką. Często są to resztki obiadowe jak smażony kurczak, plasterki różnych wędlin, suszone pomidory czy inne dobrodziejstwa, które zalegają w lodówce.
Zero waiste to moja domena. Nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. Nieważne, czy to jest dieta lchf, czy inna dieta. Trzeba dbać o naturalne surowce i szanować jedzenie.
Tarta z kurczakiem
6 porcji
Składniki
200 g migdałowej mąki
25 g gumy arabskiej
60 g masła, zimnego
¼ łyżeczki soli
150 g pieczonego fileta z kurczaka
50 g koziego feta
10 oliwek kalamata
6 suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki pesto
250 ml śmietanki
3 jajka
30 g żółtego sera, minimum 30% tł.
Z mąki migdałowej, posiekanego zimnego masła, soli do smaku i gumy arabskiej zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na cienki placek, na tyle, aby przykryć dno i wykleić brzegi foremki o średnicy 23 cm. Włożyć foremkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 180ºC. Wyjąć schłodzony spód do tarty, nakłuć dno widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć kawałki kurczaka, koziego sera, suszone pomidory, oliwki i liście bazylii. Śmietankę, pesto i jajka krótko zmiksować i doprawić solą. Wylać na nadzienie. Następnie posypać tartę startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 – 35 minut. Można obniżyć nieco temperaturę, jeśli tarta za bardzo się rumieni. Wyjąć upieczoną tartę z piekarnika, odczekać 15 minut i dopiero pokroić na 6 kawałków.
Wartość energetyczna 1 porcji 598 kcal
Tłuszcze – 55,2 g
Białko – 21 g
Węglowodany – 4,8 g
Błonnik- 3,2 g
A jeśli posiadam babkę piesznie, to ile jej dać zamiast gumy guar?
Sądzę, że jedna łyżeczka wystarczy