Rozpoczął się sezon na dynię. Proponujemy pyszną zupę z dyni i kurczaka. Zupa fajita w stylu meksykańskim, bo doprawiona sporą ilością chili. Zupa to ulubione danie w każdej rodzinie. Keto zupa, smaczna i pożywna. Zupa fajita z dyni i kurczaka…Bierzcie się za gotowanie!
Zupa fajita
4 porcje
Składniki
30 g masła
30 g cebuli
300 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tabasco
½ łyżeczki suszonej chili
450 g udek z kurczaka ze skórą
250 ml bulionu z kurczaka
250 g philadephia serka lub kremowego serka łaciate
200 ml śmietanki, 36%
2 łyżki szczypiorku
Przygotowanie
Ugotować udka z kurczaka z włoszczyzną do miękkości. Odlać 250 ml bulionu, mięso obrać z kości i rozdrobnić. Obrać dynię ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać dynię i smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion, dodać serek, śmietankę, tabasco, sól i chili. Gotować zupę przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mięso. Zupę posypać szczypiorkiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 705,3 kcal
Tłuszcze – 55,5 g
Białko – 43,8 g
Węglowodany – 7,7 g
Błonnik- 1,8 g