Uszka z grzybami w wersji ketogenicznej i bez glutenu

0
310
ketouszka_przepisyswiateczne_bezmaki_bezcukru_lchfdieta

KOlejne przepis z serii keto przepisy na święta, uszka z grzybami. Jak zrobić keto uszka z grzybami? Skorzystałam z przepisu na ciasto pierogowe. Zrobiłam jedynie nadzienie z suszonych grzybów z dodatkiem migdałowej mąki.

Przyrządzanie uszek jest proste. Uszka to świetny dodatek do wigilijnego barszczu. Ten przepis pasuje zarówno dla osób będących na lchf diecie ale również tych które cierpią na nietolerancję glutenową. Pierogi i uszka to nieodzowne dania na wigilijnym stole. Okazuje się , że można je całkiem prosto przyrządzić w wersji ketogenicznej.

Nadzienie grzybowe do uszek zrobiłam w całości z suszonych grzybów, cebuli i mąki migdałowej. Wiadomo tradycyjny farsz zawiera bułkę, my zamieniamy ją na mąkę migdałową aby uniknąć nadmiar węglowodanów i zachować konsystencję farszu. Nadzienie można zmielić w mikserze lub po prostu drobno pokroić.

Uszka w odróżnieniu od pierogów przyrządza się z ciasta pokrojonego na kwadraty, które składa się w trójkąt i zawija na końce na palcu. W ten sposób powstaje uszko. Nic trudnego spróbujcie zrobić keto uszka z przepisu poniżej.

keto uszka kuchnia ketogeniczna grzyby odchudzanie lchf dieta

Keto uszka

40 sztuk

Składniki

200 g mąki migdałowej, blanszowanej

2 jajka + 1 białko

10 g gumy ksantanowej

½ łyżeczki soli

Nadzienie grzybowe

100 g suszonych grzybów

1 jajko

50 g migdałowej mąki

1 duża cebula

30 g masła

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę. Odcedzić, dodatkowo wypłukać wodą i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. Przełożyć farsz do miseczki i lekko przestudzony wymieszać z jajkiem, mąką migdałową oraz doprawić solą i pieprzem.

Suche składniki na ciasto najpierw wymieszać dokładnie, po czym dodać jajka i białko. Zagniatać do wyrobienia elastycznego ciasta. Rozwałkować między dwoma kawałkami folii i pokroić na małe kwadraty. Na środek każdego nałożyć kulkę farszu, złożyć kwadrat w trójkąt i złączyć końce trójkąta za pomocą wskazującego palca.

Zagotować wodę z odrobiną soli i gotować uszka przez 4 minuty. Uszka można zamrozić.

Wartość energetyczna jednego uszka 50 kcal

Tłuszcze – 4,5 g

Białko – 2,0 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,4 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here