Konsultacje dietetyczne online – jak działam
Konsultacje dietetyczne online to świetna okazja, aby ze mną porozmawiać o zdrowotnych problemach i uzyskać odpowiedzi na dręczące pytania. Zajmuję się poradnictwem dietetycznym już od kilku lat i wiem jak pomóc osiągnąć wymarzoną wagę i poprawić zdrowie. Interesują mnie zwłaszcza problemy z nadwagą, cukrzycą i jak lchf dietoterapia może poprawić zdrowie.
Jestem przekonana, że lchf dieta to styl życia, który sprawdza się w leczeniu cukrzycy i chorób metabolicznych z nią związanych. Proponuję konsultacje dietetyczne online, ponieważ lubię bezpośredni kontakt z klientem, przy czym również poznaję osobę i jej problemy lepiej.
Poza tym staram się udowodnić i wręcz nakłaniam osoby, które korzystają z mojej pomocy aby gotowały swoje posiłki, z wykorzystaniem przypraw, ziół, ekologicznych i pełnotłustych produktów i gotowały tak jak wcześniej ale z ograniczeniem węglowodanów. Gotowanie na lchf diecie niczym się nie różni od tradycyjnego gotowania. Oczywiście jeśli ktoś nie umiał gotować wcześniej, za nim przeszedł na lchf to po prostu musiał się nauczyć.
Gotować LCHF
Oczywiście sama umiejętność gotowania nie wystarczy. Potrzebny jest również optymalny plan żywieniowy, który układam indywidualnie dla każdej osoby korzystającej z mojej pomocy. Ostatnio popularnymi przepisami na dietę są zupy. Dieta zupowa w wersji lchf jest prosta do przeprowadzenia i można ją kombinować z mięsem, rybami i innymi źródłami białka. Zupa jako jeden posiłek w ciągu dnia syci, rozgrzewa. Poza tym nie jest tak wysoko białkowa.
Niskowęglowodanowe dodatki do zup
Dzisiaj przygotowałam przepis na zupę z fenkułu i selera z pysznymi dodatkami. LCHF zupa powinna być wzbogacona tłuszczem dodanym do zupy lub też znajdującym się w dodatkach. Chrupiące grzanki z halloumi, ziołowa oliwa czy aromatyczna przyprawa dukkah to tylko niektóre dodatki, którymi warto wzbogacić zupę. Należy również pamiętać o świeżych ziołach, bo to oprócz aromatu i smakowych walorów zawierają również mało węglowodanów, sporo witamin i minerałów.
Fenkuł czyli koper włoski to bardzo smaczne warzywo o lekko anyżowym smaku. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i działa kojące na śluzówkę jelit. W połączeniu z selerem jest podstawą pysznej zupy krem na bazie kokosowego mleka. Spróbujcie doprawić zupę świeżą miętą i dukkah. Coś wspaniałego!
Zupa z fenkułu i selera
6 porcji
Składniki
150 g fenkułu
300 g selera korzeniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej mięty
400 ml bulionu z kurczaka
400 ml kokosowego mleka
100 g kokosowego oleju
2 łyżki soku z cytryny
300 g halloumi
dukkah do posypania
sól, pieprz kajeński lub czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Pokroić warzywa w kostkę i podsmażyć na kokosowym oleju. 3 łyżki oleju zachować do smażenia halloumi. Pokroić nawet zielone części fenkułu. Do warzyw dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać bulion z kurczaka, kokosowe mleko, oliwę, dodać sok z cytryny i gotować przez 15 minut minut. Zmiksować zupę na krem, posypać posiekaną mięta i dukkah. Pokroić halloumi w kostkę i usmażyć na kokosowym oleju. Jeść zupę z grzankami z halloumi.
Wartość energetyczna 1 porcji 486 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik – 3,0 g