środa, 22 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaCukiniowe spaghetti z serowym sosem

Cukiniowe spaghetti z serowym sosem

Cukiniowe spaghetti to fajny pomysł na bezglutenowy i niskowęglowodanowy makaron. Cukinia zawiera niewiele węglowodanów, bo jedynie 3 gramy węglowodanów w tym 1 gram błonnika. Dlatego można sobie pozwolić na sporą porcję cukiniowego spaghetti zwłaszcza z pysznym serowym sosem. Serowy sos z szynką świetnie kompletuje danie. Jest to sos wysokotłuszczowy, bardzo kaloryczny i nie zawiera zbyt wiele węglowodanów. Jeśli wolicie danie bezmięsne wystarczy, że wymieszacie sos z cukiniowym makaronem. Dla zwolenników mięsa proponujemy dodać do sosu szynkę pieczony schab lub szynkę. Sos serowy to prawdziwy sos keto, można go nawet wykorzystać do keto lasagne.

cukiniowe spaghetti z sosem serowym

Jak pokroić cukiniowe spaghetti? Potrzebne jest specjalne urządzenie. Proponujemy najtańszy wariant podręczny veggie spiralizer. Można go swobodnie zabrać w podróż. Jest łatwy w użyciu. Możecie kupić trochę zaawansowany aparat, który nie tylko tnie spaghetti ale i inne makarony warzywne jak tagliatelle.

Veggie spiralizer to niezastąpione narzędzie w kuchni ketogenicznej zwłaszcza dla osób, które kiedyś jadły makaron nagminnie, a teraz przerzuciły się na cukiniowe spahetti czy inne warzywne makarony.

warzywny_makaron_zoodles

Cukiniowe spaghetti z sosem serowym

6 porcji

Składniki

800 g cukinii

200 g sera pleśniowego

300 g serka philadephia

150 g  żółtego sera

500 ml śmietanki, min 30%

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

400 g pieczonego schabu lub szynki

200 g brązowych pieczarek

2 łyżki masła

1 doniczka świeżej bazylii

1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

250 g makaronu fusilli

Dodatkowo

100 g rukola

200 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklij na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i drobno pokrojony czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż pieczarki lekko się zrumienią. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać śmietanę, dodać serek philadelphia, pokruszony ser pleśniowy i żółty ser. Gotować sos mieszając, aż do rozpuszczenia serów. Doprawić sos solą, pieprzem i dodać pokrojoną bazylię. Gotować sos jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie pokroić cukinię na spaghetti przy pomocy veggie spiralizer. Dodać cukiniowe spaghetti do sosu i lekko wymieszać. Jeść z rukolą i pomidorami.

Wartość energetyczna 1 porcji sosu z makaronem 681,2 kcal

Tłuszcze – 62 g

Białko – 23,5 g

Węglowodany – 8,2 g

Błonnik- 2,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze