Cukiniowe spaghetti to fajny pomysł na bezglutenowy i niskowęglowodanowy makaron. Cukinia zawiera niewiele węglowodanów, bo jedynie 3 gramy węglowodanów w tym 1 gram błonnika. Dlatego można sobie pozwolić na sporą porcję cukiniowego spaghetti zwłaszcza z pysznym serowym sosem. Serowy sos z szynką świetnie kompletuje danie. Jest to sos wysokotłuszczowy, bardzo kaloryczny i nie zawiera zbyt wiele węglowodanów. Jeśli wolicie danie bezmięsne wystarczy, że wymieszacie sos z cukiniowym makaronem. Dla zwolenników mięsa proponujemy dodać do sosu szynkę pieczony schab lub szynkę. Sos serowy to prawdziwy sos keto, można go nawet wykorzystać do keto lasagne.
Jak pokroić cukiniowe spaghetti? Potrzebne jest specjalne urządzenie. Proponujemy najtańszy wariant podręczny veggie spiralizer. Można go swobodnie zabrać w podróż. Jest łatwy w użyciu. Możecie kupić trochę zaawansowany aparat, który nie tylko tnie spaghetti ale i inne makarony warzywne jak tagliatelle.
Veggie spiralizer to niezastąpione narzędzie w kuchni ketogenicznej zwłaszcza dla osób, które kiedyś jadły makaron nagminnie, a teraz przerzuciły się na cukiniowe spahetti czy inne warzywne makarony.
Cukiniowe spaghetti z sosem serowym
6 porcji
Składniki
800 g cukinii
200 g sera pleśniowego
300 g serka philadephia
150 g żółtego sera
500 ml śmietanki, min 30%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400 g pieczonego schabu lub szynki
200 g brązowych pieczarek
2 łyżki masła
1 doniczka świeżej bazylii
1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
250 g makaronu fusilli
Dodatkowo
100 g rukola
200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklij na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i drobno pokrojony czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż pieczarki lekko się zrumienią. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać śmietanę, dodać serek philadelphia, pokruszony ser pleśniowy i żółty ser. Gotować sos mieszając, aż do rozpuszczenia serów. Doprawić sos solą, pieprzem i dodać pokrojoną bazylię. Gotować sos jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie pokroić cukinię na spaghetti przy pomocy veggie spiralizer. Dodać cukiniowe spaghetti do sosu i lekko wymieszać. Jeść z rukolą i pomidorami.
Wartość energetyczna 1 porcji sosu z makaronem 681,2 kcal
Tłuszcze – 62 g
Białko – 23,5 g
Węglowodany – 8,2 g
Błonnik- 2,0 g