Cukiniowe spaghetti z serowym sosem

cukiniowe spaghetti

Cukiniowe spaghetti to fajny pomysł na bezglutenowy i niskowęglowodanowy makaron. Cukinia zawiera niewiele węglowodanów, bo jedynie 3 gramy węglowodanów w tym 1 gram błonnika. Dlatego można sobie pozwolić na sporą porcję cukiniowego spaghetti zwłaszcza z pysznym serowym sosem. Serowy sos z szynką świetnie kompletuje danie. Jest to sos wysokotłuszczowy, bardzo kaloryczny i nie zawiera zbyt wiele węglowodanów. Jeśli wolicie danie bezmięsne wystarczy, że wymieszacie sos z cukiniowym makaronem. Dla zwolenników mięsa proponujemy dodać do sosu szynkę pieczony schab lub szynkę. Sos serowy to prawdziwy sos keto, można go nawet wykorzystać do keto lasagne.

cukiniowe spaghetti z sosem serowym

Jak pokroić cukiniowe spaghetti? Potrzebne jest specjalne urządzenie. Proponujemy najtańszy wariant podręczny veggie spiralizer. Można go swobodnie zabrać w podróż. Jest łatwy w użyciu. Możecie kupić trochę zaawansowany aparat, który nie tylko tnie spaghetti ale i inne makarony warzywne jak tagliatelle.

Veggie spiralizer to niezastąpione narzędzie w kuchni ketogenicznej zwłaszcza dla osób, które kiedyś jadły makaron nagminnie, a teraz przerzuciły się na cukiniowe spahetti czy inne warzywne makarony.

warzywny_makaron_zoodles

Cukiniowe spaghetti z sosem serowym

6 porcji

Składniki

800 g cukinii

200 g sera pleśniowego

300 g serka philadephia

150 g  żółtego sera

500 ml śmietanki, min 30%

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

400 g pieczonego schabu lub szynki

200 g brązowych pieczarek

2 łyżki masła

1 doniczka świeżej bazylii

1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

250 g makaronu fusilli

Dodatkowo

100 g rukola

200 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklij na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i drobno pokrojony czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż pieczarki lekko się zrumienią. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać śmietanę, dodać serek philadelphia, pokruszony ser pleśniowy i żółty ser. Gotować sos mieszając, aż do rozpuszczenia serów. Doprawić sos solą, pieprzem i dodać pokrojoną bazylię. Gotować sos jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie pokroić cukinię na spaghetti przy pomocy veggie spiralizer. Dodać cukiniowe spaghetti do sosu i lekko wymieszać. Jeść z rukolą i pomidorami.

Wartość energetyczna 1 porcji sosu z makaronem 681,2 kcal

Tłuszcze – 62 g

Białko – 23,5 g

Węglowodany – 8,2 g

Błonnik- 2,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here