poniedziałek, 24 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiWielkanocne śledzie w śmietanie z jajkiem

Wielkanocne śledzie w śmietanie z jajkiem

Wielkanocne śledzie w wersji lchf to prosty przepis na smaczne śledzie w śmietanie z dodatkiem szafranu. Jak zrobić lchf śledzie? To bardzo proste. Wystarczy kilka filetów solonego śledzia, kwaśna śmietana i majonez. Przyprawy do  śledzia można wybrać według własnego uznania, ale warto spróbować przygotować śledzia z szafranem. Na pewno będzie wyjątkowo smakować. Zamiast szafranu można przyprawić śledzia curry.

lchf śledzie

Tak przygotowane wielkanocne śledzie świetnie pasują do jajka. Najważniejsze jest jednak, że jest to danie niskowęglowodanowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Śledź, podobnie jak łosoś czy makrela to tłusta ryba i bogata w składniki odżywcze. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe z przewagą omega 3.

Poza tym śledź to pokaźne źródło witaminy B12 i D oraz wielu minerałów jak potas, sód, fosfor, jod i selen. Warto więc wdrożyć śledzia do codziennej diety, a nie tylko jeść go od święta.

LCHF śledzie w śmietanie

3 porcje

Składniki

300 g fileta z śledzia, solonego

200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki majonezu

1 ząbek pieczonego czosnku

10 cm pora

1 połówka jabłka

szczypta mielonego szafranu

sól i pieprz kajeński do smaku

3 jajka

Przygotowanie

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień osączyć śledzia z wody i pokroić na kawałki. Pokroić cienko pora. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Upieczony czosnek zgnieść widelcem. Czosnek należy upiec w piekarniku, owinięty w aluminiową folię. Resztę czosnku można użyć do innych celów, np. sosu czosnkowego. Wymieszać kwaśną śmietanę z majonezem, szafranem i kajeńskim pieprzem. Następnie dodać kawałki śledzia, por i jabłko i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby posolić. Udekorować koprem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, posolić solą morską i oprószyć kajeńskim pieprzem.

Wartość energetyczna 1 porcji 423 kcal

Tłuszcze – 34 g

Białko – 27 g

Węglowodany – 2,7 g

Błonnik- 0,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze