Dzisiaj pogadamy o nowoczesnej dietetyce. Dla nas nowoczesna dietetyka to bez wątpienia dieta ketogenna. Czy wszyscy postrzegąją dietę ketogenną (ketogeniczną) jako zdrową i jedyną dietę, która pozwala schudnąć bez ograniczenia kalorii, poprawiającą zdrowie i samopoczucie? Niestety nie!
Ostatnio dowiedziliśmy z nowoczesnej dietetyki, że dieta ketogenna to jojo odchudzanie! Poza tym dieta jest szara i nudna, bo trzeba jeść mięso i jajka na około. Dieta jest nieekologiczna, osłabia organizm….bla, bla.
Najwyraźniej nowoczesna dietetyka stawia na wysokowęglowodanowe kasze, warzywa, owocowe soki, jak najmniej tłuszczów i mięsa, więcej owoców…
Jak można zrezygnować z tłuszczów skoro to one dostarczają najwięcej energii? Czekamy na nową generację dietetyków, którzy w końcu zaczną samodzielnie myśleć, a nie powielać bezsensowne tezy. Praca dietetyk to szerokie możliwości kształtowania swojej dalszej kariery. Nie kończy się ono z chwilą ukończenia studiów.
Węglowodany nie odchudzają, diety niskokaloryczne nie odchudzają, detoks owocowy nie odchudza…
Nie mamy zamiaru argumentować za dietą ketogeniczną, bo jeśli odwiedzacie nasz blog to wiecie, że jest to jedyna dieta, która pomoże Wam schudnąć i poprawić zdrowie. Nasze przepisy są urozmaicone i kolorowe. Nikt nie zaprzeczy, że danie powyżej powoduje ślinotok, stablizuje poziom cukru i insuliny we krwi. Kuchnia ketogeniczna cofa insulinoporność i cukrzycę! Żadna inna dieta tego nie robi!
Mamy dla Was nowy przepis, który zawiera wszystko co zdrowy organizm potrzebuje. Jest to kurczak w parmezanie podany z zielonymi szparagami i szpinakiem. Proste danie, gotowe w 30 minut czyli szybko, smacznie i zdrowo!
Kurczak w parmezanie – dieta ketogeniczna
2 porcje
Składniki
300 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki parmezanu
2 ząbki czosnku
50 g wędzonego boczku, cienkie plastry
150 g świeżego szpinaku
200 g zielonych szparagów
4 rzodkiewki
50 g masła
3 łyżki balsamicznego octu, ciemnego
1 łyżka syropu z błonnika
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z solą i pieprzem natrzeć kurczaka. Obtoczyć mięso w startym drobno parmezanie i usmażyć na maśle. Wyjąć i zawinąć w folię na 10 minut. Ugotować szparagi i zrumienić na maśle. Szpinak usmażyć na maśle tak, aby jedynie zwiędnął. Boczek usmażyć i porwać na kawałki. Ułożyć szpinak, plasterki rzodkiewek i szparagi w misce. Pokroić mięso i ułożyć na warzywach. Posypać kawałkami boczku. W małym garnuszku zagotować balsamiczny ocet z syropem z błonnika. Sos powinien być lekko gęsty. Polać danie sosem balsamicznym.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 475 kcal
Tłuszcz – 32,5 g
Białko – 39,5 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 3,0 g