Jajecznica to za pewne ulubiona potrawa z jajek w diecie ketogenicznej. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nigdy się nie znudzi. Dzisiaj proponujemy przepis na jajecznicę ze szpinakiem, boczkiem i mnóstwem ziół. Taką jajecznicę można dodatkowo urozmaicić pomidorami lub czerwoną papryką. jest to pyszne i pożywne danie o każdej porze dnia. Przyjemnie jednak zacząć dzień tak pysznym posiłkiem na śniadanie.
Jajecznica
2 porcje
Składniki
4 duże jajka
50 g wędzonego boczku
2 łyżki śmietanki
50 g szpinaku
½ czerwonej papryki
1 mała dymka
1 łyżka masła
kilka listków bazylii, oregano i tymianku
sól do smaku
Przygotowanie
Dymkę i paprykę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, zioła i smażyć aż szpinak lekko zwiędnie. Do kubka rozbić jajka i wymieszać z solą i śmietanką. Na oddzielnej patelni usmażyć boczek w plastrach i pokruszyć. Wylać jajka na warzywa i mieszać aby jajka się równomiernie usmażyły. Dodać pokruszony i lekko wymieszać.
Wartość energetyczna 1 porcji 380 kcal
Tłuszcz – 32 g
Białko – 20 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 1,0 g