Gofry, naleśniki i placki polane sosem karmelowym bez cukru to marzenie. Oto prosty przepis na 2-składnikowy sos karmelowy bez cukru.
Sos karmelowy bez cukru można przyrządzić ze śmietanki ale i w wersji wegańskiej z kokosowego mleka. W obu przypadkach powstaje pyszny sos karmelowy o niskiej zawartości węglowodanów. Sos karmelowy jest słodki bez cukru.
Tradycyjny sos karmelowy przyrządza się z syropem klonowym lub roztopionym cukrem. To oczywiście węglowodany, które nie mają miejsca w lchf diecie. Czym więc je zastąpić? Syropem z błonnika!
Syrop z błonnika zawiera zaledwie 5 gramów węglowodanów. Jest to gęsty i słodki zamiennik cukru, który można nawet używać do słodzenia herbaty czy kawy.
Sos karmelowy bez cukru
ok. 350 ml
Składniki
1 puszka kokosowego mleka, 400 ml, pełnotłustego
100 ml syropu z błonnika
Przygotowanie
Mleko kokosowe i syrop z błonnika wlać do małego rondelka. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i wolno gotować przez 30 – 40 minut. Sos gęstnieje po ostygnięciu ale już po ugotowaniu powinien być wystarczająco gęsty. Przechowywać sos w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia.
Wartość energetyczna całej porcji 821 kcal
Tłuszcze – 68 g
Białko – 6,0 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik – 70 g