Keto jajeczne muffiny to super danie o każdej porze dnia. Możne je przyrządzić na wiele sposobów. Podstawowy przepis na jajeczne muffiny zawiera jajka, śmietanę i ser parmezan… Bardzo dużo sera. Z nadzieniem można pokombinować. Takie muffiny można nadziać, warzywami niskowęglowodanowymi, szynką, czy boczkiem.
Dzisiaj proponuję keto jajeczne muffiny ze szpinakiem i szynką. Jeśli wolicie boczek to możecie zamienić szynkę na boczek wędzony lub też wybrać inną wędlinę. Piekłam jajeczne muffiny nie raz i za każdym razem inaczej. To dowód na to, że tego typu danie może mieć wiele odsłon.
Jeśli macie sporo jajek, a co najważniejsze lubicie jajka to polecam muffiny z brokułami i cukinią. Dla smakoszy jarmużu polecam muffiny jarmużowe z dodatkiem błonnika.
Jak przyrządzić jajeczne muffiny?
Podstawowy przepis na jajeczne muffiny zawiera jajka, śmietanę i parmezan. Masę jajeczną można wymieszać trzepaczką lub lekko zmiksować. Do pieczenia należy przygotować formę muffinkową. Można użyć papierowych papilotek, ale wystarczy posmarować formę tłuszczem.
Nadzienie do muffinów zawiera również ser. To gorący i rozpuszczający się ser sprawia, że muffiny są puszyste i bardzo tłuste. Szpinak najlepiej lekko podsmażyć. Szynkę należy pokroić w cienkie paski.
Masę jajeczną można doprawić papryką w proszku lub wybrać ostrzejsze przyprawy jak np. pieprz kajeński lub chili.
Keto jajeczne muffiny
12 muffinów
Składniki
12 jajek
50 g parmezanu, startego
200 ml śmietanki, min 30% tł.
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
100 g szpinaku
100 g szynki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Do dużej miski wbić jajka, wlać śmietankę i dodać starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać trzepaczką balonową. Szpinak smażyć na maśle, aż lekko zwiędnie. Foremkę muffinkową wysmarować tłuszczem. Na dno każdego wgłębienia położyć żółty ser, szpinak, szynkę pociętą w paski i zakończyć serem. Następnie wlać masę jajeczno serową.
Wstawić muffiny do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Jeść na ciepło z zieloną sałatą, np. rukolą.
Wartość energetyczna 1 muffina – 212 kcal
Tłuszcz – 18 g
Białko – 13 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik – 0,1 g