czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyNapojeZdrowa miska - chai, kokos i kurkuma

Zdrowa miska – chai, kokos i kurkuma

Z czym Wam się kojarzy zdrowa miska keto? Zdrowa miska keto to miska napełniona zdrowymi tłuszczami, białkiem i małą ilością węglowodanów. Dzisiejszy przepis to  złota zdrowa miska zawierająca gorący koktajl z herbaty chai, kokosowego mleka i kurkumy.

Na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych kurkumy można pisać w nieskończoność. Kurkuma jest tak zdrowa, że jedna łyżka proszku kurkumy to inwestycja w zdrowie. Warto ją mieć w swojej domowej spiżarni. Główną zaletą kurkumy jest jej neutralny smak i piękny złoty kolor. Dlatego kurkumę można dodawać zarówno do niskowęglowodanowych kaszek jak i mięsnych sosów typu curry.

Koktajl z kurkumą jest pyszny, pożywny i bardzo aromatyczny. Aromat pochodzi z chai herbaty. Chai to herbata zawierająca przyprawy takie jak imbir, kardamon, płatki róży czy cynamon. Herbata nadaje koktajlowi charakteru.

Chai z mlekiem kokosowym to odpowiednik indyjskiej herbaty z mlekiem. Zastąpiliśmy jedynie zwykłe mleko mlekiem kokosowym. Zdrowa miska keto to miska, którą można podjadać przez cały dzień z różnymi dodatkami. Smakuje pysznie z cynamonem, pokruszonymi płatkami róży i domową granolą.

zdrowa miska keto

Składniki odżywcze koktajlu

Kurkuma – Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwwirusowym, a jej właściwości antyutleniające są 5 razy mocniejsze niż witaminy C. 

Chai herbata – zawiera wiele silnych substancji przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Pomaga w trawieniu, dzięki połączeniu czarnego pieprzu, imbiru i cynamonu.

Mleko kokosowe  – jest bogate w zdrowe tłuszcze.

Zmielone migdałowe – zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Są pełne minerałów i witamin. Mają właściwości zagęszczające.

Koktajl można zagęścić jeśli chce go się jeść w miseczce z granolą. Koktajl do picia nie wymaga mąki migdałowej.

superbowl_ketogenic

Zdrowa miska keto

2 porcje

Składniki:

400 ml kokosowego mleka, pełnotłuszczowego

1 łyżka  syropu z błonnika

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do posypania

2 torebki chai herbaty

1 łyżka zmielonych migdałów (mąki migdałowej)

2 łyżki granoli

Przygotowanie

Kokosowe mleko zagotować z herbatą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć torebki herbaty i dobrze odcisnąć. Dodać syrop i cynamon do smaku oraz mąkę migdałową. Zagotować koktajl i rozlać do miseczek. Posypać cynamonem i granolą.

Wartość energetyczna 1 porcji 641 kcal

Tłuszcz – 60 g

Białko – 10,4 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 2,1 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze