wtorek, 10 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPieczywoChleb z nasionami i serem

Chleb z nasionami i serem

Dobrego ketogennego chleba nigdy nie za dużo! Keto chleb z nasionami i serem cheddar pozwoli zaspokoić tęsknotę za chlebem z mąki zbożowej. Keto chleb jest bardzo łatwy do przyrządzenia i smakuje wybornie. Taki wypiek pasuje idealnie na kanapki na śniadanie, na kolację bądź na kanapki do pracy.

Keto chleb z nasionami jak sama nazwa wskazuje zawiera sporo nasion takich jak słonecznik, sezam oraz chia. Dodatkowo posypaliśmy chleb słonecznikiem i pestkami dyni.

Aby wzbogacić chleb o drogocenny tłuszcz dodaliśmy do niego żółty ser. Jeśli lubicie cheddar warto wybrać jego, bo nadaje fajny smak. Ser też dodatkowo łączy bezglutenowe składniki wchodzące w skład chleba.

Keto chleb z nasionami jest bogaty w błonnik, białko i tłuszcze. Orzechy i nasiona zawierają bardzo dużo makroelementów. Tłuszcz występuje w przeważających ilościach, ale niektóre orzechy głównie cashew zawierają również sporo węglowodanów. Warto więc mieć to na uwadze i wybierać te orzechy, które zawierają węglowodanów jak najmniej. Do nich należą między innymi orzechy laskowe

keto chleb z nasionamikuchnia_ ketogeniczna_chleb_keto

Keto chleb z nasionami

foremka 25 cm x 35 cm

Składniki

200 g zmielonych orzechów laskowych

2 łyżki nasion chia

3 łyżki mąki lnianej

1 łyżka zmielonych nasion babki płesznik lub jajowatej (błonnik)

50 g nasion sesamu

60 g pestek słonecznika + 20 g do posypania

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

30 g pestek dyni do posypania

100 g sera cheddar

6 jajek

1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki wymieszać trzepaczką balonową. Dodać utarty cheddar i lekko połączyć.  Następnie dodać jajka i wodę. Wymieszać dokładnie masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię, posypać resztą nasion, lekko docisnąć i piec w piekarniku nagrzanym na 180ºC przez 20 minut. Jeszcze ciepły chleb pokroić na 12 kawałków. Przechowywać w lodówce. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 240 kcal

Tłuszcz – 21 g

Białko – 8,1 g

Węglowodany – 3,3 g

Błonnik – 3,9 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze