Dobrego ketogennego chleba nigdy nie za dużo! Keto chleb z nasionami i serem cheddar pozwoli zaspokoić tęsknotę za chlebem z mąki zbożowej. Keto chleb jest bardzo łatwy do przyrządzenia i smakuje wybornie. Taki wypiek pasuje idealnie na kanapki na śniadanie, na kolację bądź na kanapki do pracy.
Keto chleb z nasionami jak sama nazwa wskazuje zawiera sporo nasion takich jak słonecznik, sezam oraz chia. Dodatkowo posypaliśmy chleb słonecznikiem i pestkami dyni.
Aby wzbogacić chleb o drogocenny tłuszcz dodaliśmy do niego żółty ser. Jeśli lubicie cheddar warto wybrać jego, bo nadaje fajny smak. Ser też dodatkowo łączy bezglutenowe składniki wchodzące w skład chleba.
Keto chleb z nasionami jest bogaty w błonnik, białko i tłuszcze. Orzechy i nasiona zawierają bardzo dużo makroelementów. Tłuszcz występuje w przeważających ilościach, ale niektóre orzechy głównie cashew zawierają również sporo węglowodanów. Warto więc mieć to na uwadze i wybierać te orzechy, które zawierają węglowodanów jak najmniej. Do nich należą między innymi orzechy laskowe
Keto chleb z nasionami
foremka 25 cm x 35 cm
Składniki
200 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki nasion chia
3 łyżki mąki lnianej
1 łyżka zmielonych nasion babki płesznik lub jajowatej (błonnik)
50 g nasion sesamu
60 g pestek słonecznika + 20 g do posypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
30 g pestek dyni do posypania
100 g sera cheddar
6 jajek
1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wymieszać trzepaczką balonową. Dodać utarty cheddar i lekko połączyć. Następnie dodać jajka i wodę. Wymieszać dokładnie masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię, posypać resztą nasion, lekko docisnąć i piec w piekarniku nagrzanym na 180ºC przez 20 minut. Jeszcze ciepły chleb pokroić na 12 kawałków. Przechowywać w lodówce. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 porcji 240 kcal
Tłuszcz – 21 g
Białko – 8,1 g
Węglowodany – 3,3 g
Błonnik – 3,9 g