środa, 22 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKlopsy zapiekane w sosie pomidorowym z serem

Klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z serem

LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z rozpływającą się mozzarellą to pyszne danie dla całej rodziny. Takie klopsy można przyrządzić z dowolnie wybranego mięsa mielonego. Może to być mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Jest to typowe danie lchf, które można zjeść z niskowęglowodanowym makaronem lub warzywnym makaronem np. zoodles.

Przyrządzając tego typu dania, będąc na lchf diecie to oszczędność czasu, ponieważ nie trzeba gotować na dwa garnki. Bardzo lubię takie praktyczne i lchf obiady. Lubię gotować, ale też nie chcę spędzać niewiadomo ile czasu w kuchni.

Dieta wysokotłuszczowa to sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą zawierają sporo sporo zdrowego tłuszczu ale też wysokiej jakości białko. Jest to więc danie w pełni zbilansowane pod względem podstawowych makroelementów, tłuszczu i białka, które można uzupełnić dowolną ilością węglowodanów.

Ilość węglowodanów na diecie lchf zależy od jej przeznaczenia. Jeśli dieta jest zmianą stylu życia, aby utrzymać stosowną wagę i cieszyć się długim zdrowiem, można pozwolić sobie na nieco więcej węglowodanów. W przypadku diety przy cukrzycy ilośc węglowodanów ma jednak zasadnicze znaczenie.

Jeśli masz cukrzycę i potrzebujesz pomocy, skorzystaj z programu zdrowotnego – Wycofaj cukrzycę typu 2.

klopsy lchf przepisy na odchudzanie codojedzenia

LCHF klopsy

6 porcji

Składniki

600 g mielonego mięsa

100 ml śmietanki, min 30% tł.

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki kokosowego oleju, masła lub smalcu

400 g krojonych pomidorów z kartonu

150 g mozzarella

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać mięso z cebulą , śmietaną i przyprawami. Formować 12 klopsów i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć klopsy do żaroodpornego naczynia. Pomidory zagotować w garnku, doprawić solą, przyprawami i oregano. Polać klopsy sosem z pomidorów i posypać mozzarellą. Wstawić naczynie do piekarnika nastawionego na 200ºC. Zapiekać klopsy przez 15 minut. Posypać natką pietruszki. Jeść z wybranymi, niskowęglowodanowymi dodatkami.

Wartość energetyczna 1 porcji – 3 klopsy z sosem – 577 kcal

Tłuszcz – 45,5 g

Białko – 36 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 1,5 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze