Keto kurczak tikka masala to pyszne, egzotyczne i pikantne danie, które zaspokoi każdą osobę lubiącą aromatyczną hinduską kuchnię. Curry z kokosowym mlekiem, kurkumą i garam masala można jeść z ryżem kalafiorowym. W ten sposób to klasyczne hinduskie danie będzie niskowęglowodanowe.
Gotowanie na diecie to na ogół szybkie i łatwe przepisy aby nie zniechęcić ludzi do gotowania. Mimi wszystko często się zdarza, że osoby, które początkowo były w wielkiej euforii i z mocnym postanowieniem odchudzania nie kontynuują dietę, głównie z powodu gotowania lub czasami mało smacznych potraw.
Jak zatem pozostać na diecie i schudnąć bez wyrzeczeń? Po prostu trzeba jeść to co się lubi ale wysokowęglowodanowe potrawy przekształcić tak, aby zawierały ich jak najmniej. Drugą rzeczą jest to aby gotować takie potrawy, które zachęcają do jedzenia, a przy tym odchudzają.
Dieta ketogeniczna jest dietą bez głodu, więc posiłki powinny być kaloryczne i w pełni zaspokajać głód. Powinny zawierać odpowiednią ilość tłuszczu, białka i błonnika i nie przekraczać dziennej normy węglowodanów. Jest to bardzo łatwe do osiągnięcia zwłaszcza gotując hinduskie curry z mięsem lub kurczakiem.
Tak więc kuchnię hinduską bardzo łatwo można zaadoptować na kuchnię ketogeniczną. Tradycyjny kurczak tikka masala to w rzeczywistości keto kurczak tikka masala, tyle tylko, że jedzony z kalafiorowym ryżem. Danie wciąż jest egzotyczne i w pełni usatysfakcjonuje smakosza pikantnej hinduskiej kuchni.
Trzecią rzeczą jest zatem gotowanie dla wszystkich. Potrawy powinny być smaczne i interesujące dla całej rodziny. Jest oszczędność czasu, a przy tym również introdukcja, że można jeść inaczej wcale nie wiedząc, że jest się na diecie.
Wszystko oczywiście zależy od umiejętności i wiedzy. Dlatego zdrowa dieta ketogeniczna to nie tylko ilość makroelementów w diecie ale również możliwość połączenia ich w pysznym daniu w zbalansowany sposób. Gotowanie powinno być przyjemnością podobnie jak dieta.
Keto kurczak tikka masala
6 porcji
Składniki
5 cm świeżego imbiru
1 czerwone chili
1 czosnek solo
1 pęczek świeżej kolendry
300 ml kokosowej śmietanki
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki kokosowych wiórków, niesłodzonych
50 g kokosowego oleju
200 m bulionu z kurczaka
30 g cebuli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy w proszku
600 g odfiletowanych udek z kurczaka
2 łyżeczki soli lub wedle smaku
Przygotowanie
Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na oleju kokosowym lub ghee. Rozpuścić olej w garnku o grubym dnie. Cebulę i chili pokroić w kostkę i wraz z utartym imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kokosowymi wiórkami, smażyć przez 3 minuty posypując przyprawami. Wlać pomidory i kokosową śmietankę. Dodać mięso kurczaka i pokrojoną kolendrę, doprawić solą i gotować przez 35 minut. Gotowe curry posypać kolendrą. Podać danie z ryżem z pieczonego kalafiora i greckim jogurtem wymieszanym z sokiem z limonki, syropem z błonnika i kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji bez dodatków 337 kcal
Tłuszcz – 25 g
Białko – 22 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 2,0 g
pomidory z kartonu?
Z kartonu lub z puszki.