środa, 22 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaPyszny keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii

Pyszny keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii

Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii to smaczny i pożywny posiłek. Dieta ketogeniczna  to dieta, w której tłuszcz jest głównym źródłem energii. Nie oznacza to jednak, że białko nie odgrywa istotnej roli. Za dużo białka można doprowadzić do wyjścia z ketozy, a za mało białka  może spowodować utratę masy mięśniowej. Dlatego ważne jest aby obok zdrowych tłuszczów znalazły się także pełnowartościowe białka w odpowiedniej ilości.

Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii jest przepisem, który w pełni pozwoli zachować kontrolę nad ilością poszczególnych makroelementów. Jest to przepis  skomponowany tak, aby zawierał tłuszcze jako główne źródło energii, białko jako budulec masy mięśniowej i jak najmniej węglowodanów.

Podczas gdy kurczak jest źródłem białka w tym daniu, awokado dostarcza niezbędnego tłuszczu. Usmażony na maśle kurczak, bogate w tłuszcze awokado podane z zoodles utrzymują niską zawartość węglowodanów. Sporo warzyw w diecie to również źródło cennego błonnika.

Błonnik poprawia pracę jelit. Jest węglowodanem ale nie ulega przemianie materii. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to około 25 gramów.

keto obiad z kurczaka

Keto obiad z kurczaka

4 porcje

Składniki

500 g cukinii

2 awokado, średniej wielkości

2 ząbki czosnku

30 g utartego parmezanu

300 ml migdałowego mleka

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

300 g fileta z piersi kurczaka

10 suszonych pomidorów

4 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Z cukinii zrobić spaghetti. Do tego celu użyć veggie spiralizerAwokado przekroić na pół, wyjąć pestki i włożyć do malaksera wraz z utartym parmezanem, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i migdałowym mlekiem. Zmiksować sos na jednolitą masę.

Filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami wedle smaku i smażyć na maśle przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać suszone pomidory z zalewy i  cukiniowy makaron. Smażyć przez 2 minuty, po czym wlać sos z awokado, wymieszać i zagotować. Posypać dodatkowym parmezanem i posypać pietruszką.

Wartość odżywcza w 1 porcji 371,5 kcal

Białko – 23 g

Tłuszcze – 29 g

Węglowodany – 4,8 g

Błonnik – 3,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze