Zbliżają się święta, więc pomyśleliśmy, że przepis na deser leśny mech w wersji ketogenicznej na pewno Wam się spodoba. Ketogeniczny deser nie zawiera mąki i cukru. Jest zrobiony z łatwo dostępnych składników. Jest syty, w miarę słodki i smakiem niczym się nie różni od węglowodanowego deseru.
Mąkę w deserze zastępuje mąka migdałowa, a cukier, erytrytol i syrop z błonnika. Można, ależ naprawdę można sobie pozwolić na ketogeniczny deser. Mnóstwo kalorii sprawia, że po zjedzeniu takiego deseru nie chce się nam po prostu jeść.
Dzisiaj rano przygotowaliśmy ketogeniczny deser do sesji zdjęciowej i praktycznie od samego rana nic innego nie jedliśmy. Wiadomo co się dzieje po zjedzeniu deseru wysoko węglowodanowego. Jemy non stop.
Ten deser jest słodki, ale nie podnosi poziomu cukru we krwi, ani nie wywołuje wyrzutu insuliny. To po prostu zdrowy deser na odchudzanie.
Nie zapominajcie, że insulina hamuje spalanie tłuszczów. Dlatego trzeba jeść jak najmniej węglowodanów, aby trzymać ją w szachu!
Ketogeniczny deser leśny mech
4 porcje
Składniki:
400 ml śmietanki, 36% tł.
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka wanilowego ekstraktu
5 łyżek erytrytolu
100 ml syropu z błonnika
3 łyżki malin
3 łyżki borówek
Zielona kruszonka
1½ łyżki kokosowej mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonego szpinaku
2 łyżki erytrytolu
szczypta soli do smaku
1 duże jajko
75 ml śmietanki, 36%
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać kokosową mąkę z erytrytolem, solą, szpinakiem i proszkiem do pieczenia. Wlać śmietankę, dodać jajko i wymieszać łyżką na gładką masę. Jeden duży kubek posmarować olejem kokosowym lub masłem. Napełnić kubek masą i piec w mikrofalówce na maksymalnym efekcie, 800 W prze 1,5 minuty. Wyjąć mug cake z kubka na talerzyk i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty pokruszyć.
Do rondelka wlać 100 ml śmietanki i zagotować z syropem z błonnika i 3 łyżkami erytrytolu. W naczyniu wymieszać zimną śmietankę – 150 ml z żółtkami i jajkiem. Wlać do gorącej śmietanki i energicznie mieszać do zgęstnienia kremu, nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z kuchenki, wymieszać z waniliowym ekstraktem i ostudzić.
Ubić resztę śmietany z erytrytolem na puszysto. Przygotować pucharki, napełnić na przemian śmietanką, waniliowym kremem, kruszonką i owocami.
Wartość energetyczna 1 porcji 549 kcal
Tłuszcze – 55,3 g
Białko – 9,5 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 0,8 g