piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiWielkanocne jajka - lchf , bez glutenu i cukru

Wielkanocne jajka – lchf , bez glutenu i cukru

Święta już niedługo, dzisiaj zatem kolejny przepis z serii wielkanocne menu w wersji lchf, jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami. Faszerowane jajka to ulubione danie na świątecznym stole i na szczęście jajka można jeść do oporu praktycznie w każdej diecie i pod każdą postacią.

Wielkanocne menu w wersji lchf nie musi się zbytnio różnić od tego tradycyjnego, jeśli tylko ograniczymy  węglowodanów w daniach obiadowych, przystawkach i oczywiście w wypiekach. Faszerowane jajka wielkanocne polubią zatem wszyscy co lubią jajka i planują przyrządzić je na święta w postaci faszerowanych połówek.

Jajka nadziewane można przyrządzić z ugotowanych jajek. Zgniecione żółtka można wymieszać z pieczarkami i zrobić wersję wegetariańską tego dania jak w przepisie na jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka są zdrowe, pełne wysokiej jakości białka, dobrego cholesterolu, witamin i minerałów. Stąd ich gęstość odżywcza jest bardzo wysoka. Nie ma żadnych przeciwskazań dla zdrowej osoby aby ograniczać jajka w diecie. Jajka sycą na długo i dlatego są ulubionym składnikiem niemalże każdej diety w tym diety ketogenicznej.

Święta są okazją do spotkań. Be∂ąc na diecie ketogenicznej w naturalny sposób można zademenstrować walory odżywcze i smakowe lchf diety przygotowując wielkanocne menu w wersji lchf.

Wielkanocne menu w wersji lchf dieta

Wielkanocne menu w wersji lchf – jajka

3 porcje

Składniki

3 jajka

100 g wędzonego boczku w plastrach

3 pomidory suszone w oliwie

1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

50 g majonezu, domowego, tutaj przepis

Przygotowanie

Jajka gotować na twardo przez 9 minut. Zalać zimną wodą, ostudzić i brać ze skorupki. Przekroić na pół, wybrać żółtka. Zgnieść żółtka widelcem i umieścić w misce. Dodać drobno pokrojone pomidory, pietruszkę i majonez. Boczek usmażyć, schodzić i pokruszyć. Dodać boczek do pasty żółtkowej, doprawić pieprzem i solą – uwaga boczek jest słony i wymieszać pastę.

Napełnić pastą połówki jajek. Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Wartość energetyczna 1 porcji – 2 połówki 354 kcal

Tłuszcze – 33,3 g

Białko – 13 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik- 1,0 g

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze