Wielkanocne jajka – lchf , bez glutenu i cukru

jajkafaszerowane_odchudzanieswieta_ketoza

Święta już niedługo, dzisiaj zatem kolejny przepis z serii wielkanocne menu w wersji lchf, jajka faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami. Faszerowane jajka to ulubione danie na świątecznym stole i na szczęście jajka można jeść do oporu praktycznie w każdej diecie i pod każdą postacią.

Wielkanocne menu w wersji lchf nie musi się zbytnio różnić od tego tradycyjnego, jeśli tylko ograniczymy  węglowodanów w daniach obiadowych, przystawkach i oczywiście w wypiekach. Faszerowane jajka wielkanocne polubią zatem wszyscy co lubią jajka i planują przyrządzić je na święta w postaci faszerowanych połówek.

Jajka nadziewane można przyrządzić z ugotowanych jajek. Zgniecione żółtka można wymieszać z pieczarkami i zrobić wersję wegetariańską tego dania jak w przepisie na jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka są zdrowe, pełne wysokiej jakości białka, dobrego cholesterolu, witamin i minerałów. Stąd ich gęstość odżywcza jest bardzo wysoka. Nie ma żadnych przeciwskazań dla zdrowej osoby aby ograniczać jajka w diecie. Jajka sycą na długo i dlatego są ulubionym składnikiem niemalże każdej diety w tym diety ketogenicznej.

Święta są okazją do spotkań. Be∂ąc na diecie ketogenicznej w naturalny sposób można zademenstrować walory odżywcze i smakowe lchf diety przygotowując wielkanocne menu w wersji lchf.

Wielkanocne menu w wersji lchf dieta

Wielkanocne menu w wersji lchf – jajka

3 porcje

Składniki

3 jajka

100 g wędzonego boczku w plastrach

3 pomidory suszone w oliwie

1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

50 g majonezu, domowego, tutaj przepis

Przygotowanie

Jajka gotować na twardo przez 9 minut. Zalać zimną wodą, ostudzić i brać ze skorupki. Przekroić na pół, wybrać żółtka. Zgnieść żółtka widelcem i umieścić w misce. Dodać drobno pokrojone pomidory, pietruszkę i majonez. Boczek usmażyć, schodzić i pokruszyć. Dodać boczek do pasty żółtkowej, doprawić pieprzem i solą – uwaga boczek jest słony i wymieszać pastę.

Napełnić pastą połówki jajek. Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Wartość energetyczna 1 porcji – 2 połówki 354 kcal

Tłuszcze – 33,3 g

Białko – 13 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik- 1,0 g

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here