środa, 11 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiŚwiąteczne keto pierniki

Świąteczne keto pierniki

Święta już niedługo. Pora na przepis na świąteczne keto pierniki. Są to oczywiście pierniki bez mąki i cukru, kruche i smaczne, pachnące korzennymi przyprawami. Czasami jest trudni upiec coś tradycyjnego w stylu keto ale te keto pierniki są naprawdę łatwe w pieczeniu i co najważniejsze w smaku nie różnią się od wysokowęglowodanowych pierników.

Wypiekanie pierników to rodzinne zajęcie. Każdy ma swoje ulubione foremki do wycinania kształtów. Ja proponuję pierniczki w kształcie serca. Wiem, wiem i tak smakują jak pierniki…he, he.

Keto pierniki upiekłam między innymi z mąki kokosowej z dodatkiem gumy ksantanowej. To właśnie guma ksantanowa sprawia, że pierniczki są kruche jak ich tradycyjny odpowiednik. Kokosowa mąka w tym wypieku jest całkowicie zneutralizowana korzennymi przyprawami. Nie wszyscy lubią zapach i smak kokosowej mąki ale w tym wypieku jest ona ledwo wyczuwalna.

W przepisie na pierniki użyłam również migdałowej mąki blanszowanej. Mąka migdałowa to mąka zmielona z migdałów pozbawionych skórki.

Przyprawa korzenna do keto pierników

Do wypieków pierników można skorzystać z gotowej przyprawy korzennej lub wymieszać odpowiednie przyprawy w proporcjach jak poniżej:

2 łyżki zmielonego imbiru
2 łyżki zmielonego cynamonu
1 łyżka zgniecionego w moździerzu kardamonu
1 łyżka zmielonych goździków

pierniki_ketodieta_przepisynaodchudzanie_lchf

Keto pierniki

40 sztuk

Składniki:

125 g mąki migdałowej

25 g mąki kokosowej

100 g ml erytrytolu

0,4 łyżeczki sody oczyszczonej

0,4 łyżeczki soli

2 łyżeczki syropu z błonnika

2 łyżki korzennej mieszanki

90 g masła, rozpuszczonego

0,5 łyżeczki gumy ksantanowej

1 łyżka migdałowego mleka lub śmietanki

Przygotowanie

Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce zmiksować miękkie masło ze słodzikiem i syropem. Dodać suche składniki i miksować aż z ciasta zacznie tworzyć się kula. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy dodać migdałowe mleko lub śmietankę. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 150°C. Z ciasta za pomocą foremki powycinać pierniki w kształcie serduszek. Przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec pierniki przez 8 – 10 na złoty kolor.

Pozostawić pierniki na blasze do ostudzenia. Oderwać od papieru po 20 minutach.

P.S.

Pierniki można polukrować. Erytrytol zmiksowany na puder wymieszać z łyżką śmietanki (36% tł.) i sokiem z cytryny na lukier o pożądanej gęstości.

Wartość energetyczna 1 piernika 40 kcal

Tłuszcze – 4,0 g

Białko – 1,0 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik- 1,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze