Święta już niedługo. Pora na przepis na świąteczne keto pierniki. Są to oczywiście pierniki bez mąki i cukru, kruche i smaczne, pachnące korzennymi przyprawami. Czasami jest trudni upiec coś tradycyjnego w stylu keto ale te keto pierniki są naprawdę łatwe w pieczeniu i co najważniejsze w smaku nie różnią się od wysokowęglowodanowych pierników.
Wypiekanie pierników to rodzinne zajęcie. Każdy ma swoje ulubione foremki do wycinania kształtów. Ja proponuję pierniczki w kształcie serca. Wiem, wiem i tak smakują jak pierniki…he, he.
Keto pierniki upiekłam między innymi z mąki kokosowej z dodatkiem gumy ksantanowej. To właśnie guma ksantanowa sprawia, że pierniczki są kruche jak ich tradycyjny odpowiednik. Kokosowa mąka w tym wypieku jest całkowicie zneutralizowana korzennymi przyprawami. Nie wszyscy lubią zapach i smak kokosowej mąki ale w tym wypieku jest ona ledwo wyczuwalna.
W przepisie na pierniki użyłam również migdałowej mąki blanszowanej. Mąka migdałowa to mąka zmielona z migdałów pozbawionych skórki.
Przyprawa korzenna do keto pierników
Do wypieków pierników można skorzystać z gotowej przyprawy korzennej lub wymieszać odpowiednie przyprawy w proporcjach jak poniżej:
2 łyżki zmielonego imbiru
2 łyżki zmielonego cynamonu
1 łyżka zgniecionego w moździerzu kardamonu
1 łyżka zmielonych goździków
Keto pierniki
40 sztuk
Składniki:
125 g mąki migdałowej
25 g mąki kokosowej
100 g ml erytrytolu
0,4 łyżeczki sody oczyszczonej
0,4 łyżeczki soli
2 łyżeczki syropu z błonnika
2 łyżki korzennej mieszanki
90 g masła, rozpuszczonego
0,5 łyżeczki gumy ksantanowej
1 łyżka migdałowego mleka lub śmietanki
Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce zmiksować miękkie masło ze słodzikiem i syropem. Dodać suche składniki i miksować aż z ciasta zacznie tworzyć się kula. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy dodać migdałowe mleko lub śmietankę. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 150°C. Z ciasta za pomocą foremki powycinać pierniki w kształcie serduszek. Przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec pierniki przez 8 – 10 na złoty kolor.
Pozostawić pierniki na blasze do ostudzenia. Oderwać od papieru po 20 minutach.
P.S.
Pierniki można polukrować. Erytrytol zmiksowany na puder wymieszać z łyżką śmietanki (36% tł.) i sokiem z cytryny na lukier o pożądanej gęstości.
Wartość energetyczna 1 piernika 40 kcal
Tłuszcze – 4,0 g
Białko – 1,0 g
Węglowodany – 0,5 g
Błonnik- 1,0 g