piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKeto świąteczne przepisy - łazanki z boczkiem

Keto świąteczne przepisy – łazanki z boczkiem

Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem to kolejna lchf propozycja na święta. Jak przyrządzić niskowęglowodanowe łazanki? Potrzebny jest makaron bez mąki łazankowy. Korzystam z przepisu na makaron bez mąki. Makaron z tego przepisu pasuje do większości potraw z makaronem nawet do łazanek. Poza tym makaron jest bezglutenowy.

Dla wielu miłośników dań z makaronem, rezygnacja z nich to dla nich najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Jednakże makaron bez mąki jest świetną alternatywą, nadającą się nawet do łazanek w wersji niskowęglowodanowej.

Od kiedy po raz pierwszy zaznajomiłam się z makaronem bez mąki nie mogę się bez niego obejść. Używam go praktycznie do wszystkich popularnych dań z makaronem. Przyrządzam go z podwójnej porcji, dzielę i mrożę. W ten sposób mam zawsze makaron pod ręką o choćby, żeby zrobić łazanki.

Mówiąc szczerze to łazanki nigdy nie były świątecznym daniem w mojej rodzinie. Przepis poniżej to niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem. Jeśli chcecie to danie przygotować na bezmięsną wigilię to wystarczy, że zrezygnujecie z boczku.

niskowęglowodanowe łazanki boczek lchf dieta odchudzanie

Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem

2 porcje

Składniki

300 g kiszonej kapusty

1 cebula, mała

20 g suszonych grzybów

150 g makaronu łazanki niskowęglowodanowego

sól i pieprz do smaku

30 g masła

1 łyżeczka soi

150 g wędzonego boczku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Kapustę kiszoną opłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut, następnie pokroić w drobną kostkę.

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby, zachować wodę z moczenia. Smażyć przez 5 minut. Następnie dodaj kiszoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i soją. Smażyć przez 5 minut, po czym wlać wodę z grzybów i dusić kapustę pod przykryciem przez 15 minut.

Przyrządzić makaron bez mąki z przepisu w linku. Pokroić makaron w kostkę i dodać do kapusty. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do kapusty i wszystko wymieszać. Wymieszać kapustę z makaronem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji 590 kcal

Tłuszcze – 58 g

Białko – 25 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik- 9,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze