Wreszcie sobota i pora na pizzę. Pizza na cukiniowym spodzie bardzo mi zasmakowała. Całkiem wegetariańska pizza na cukiniowym spodzie pozwoli na odpoczynek od mięsa. Czasami dobrze zrobi taki mały przerywnik. Mam zamiar wypróbować wegetariańską dietę lchf i zobaczyć jakie będą jej efekty na moje samopoczucie. Sądzę, że keto pizza na cukiniowym spodzie będzie smaczną zachętą dla mnie jak i dla Was. Jeśli jednak wolicie pizzę z mięsem to zawsze możecie upiec fat head pizza po włosku lub fat head pizza z krewetkami.
Cukinia to bardzo popularne warzywo na diecie lchf ze względu na małą zawartość węglowodanów.Bardzo łatwo można z niej przygotować spód do pizzy, ugotować cukiniowy krem czy przyrządzić sałatkę. Pizza na cukiniowym spodzie to pyszny posiłek o każdej porze dnia.Lubię piec pizzę, ponieważ jest to danie na kilka dni.
Uwielbiam gotować praktycznie. Zawsze mam w lodówce zapasy, zwłaszcza, że w środku tygodnia nie mam czasu na gotowanie. Gotową pizzę można łatwo poporcjować i zamrozić. Czuję się głodna, wyciągam pizzę z zamrażalnika i podgrzewam ją w piekarniku. Pizza to również świetne danie do pracy na lunch.
Wegetariańska pizza lchf to danie bogate w tłuszcze, białko z małą ilością węglowodanów. Nadzienie do pizzy to grzyby. Możecie wybrać dowolne grzyby jak pieczarki czy leśne grzyby. Osobiście nie mogę się doczekać sezonu na grzyby i upiec tę pizzę z kurkami.
Wegetariańska pizza na cukiniowym spodzie
4 porcje
Składniki
140 g cukinii
50 g mozzarella
50 g mąki migdałowej
40 g nasion chia
1 jajko
3 łyżki zmielonej łuski babki płesznik
50 ml wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
200 g brązowych lub białych pieczarek
40 g pora
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki, 36% tł.
50 g philadelphia
30 g jarmużu
30 g parmezanu, tartego
150 g mozzarella, tartej
15 g natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Wymieszać wszystkie składniki na spód do pizzy. Odstawić na 10 minut. Następnie rozprowadzić cukiniowe ciasto n blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej przykryć ciasto dodatkowym papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Wyjąć podpieczony spód i ostudzić.
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle z porem i czosnkiem. Następnie wlać śmietankę, dodać serek, parmezan, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Następnie rozprowadzić nadzienie na spodzie, posypać rozdrobnionym jarmużem i mozzarella. Piec około 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać natką pietruszki i pokroić na 4 porcje.
Wartość energetyczna 1 kawałka 384 kcal
Tłuszcz – 33 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 8,0 g