sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiKeto sos pleśniowy blue cheese

Keto sos pleśniowy blue cheese

Keto sos pleśniowy blue cheese to tłusty i smaczny sos dla miłośników pleśniowych serów. Sos jest gęsty i pasuje świetnie do kanapek i sałatek. Przyrządza go się błyskawicznie. Można go przyrządzić z jednego rodzaju sera pleśniowego lub wykorzystać resztki z kilku serów. Do przygotowania sosu najlepiej użyć przepisu na domowy majonez.

Sos pleśniowy

0,5 l – 10 porcji

Składniki

150 g pleśniowego sera

1 ząbek czosnku

2 łyżki pokrojonej cebuli

30 g greckiego  jogurtu, 10% tłuszczu

250 g majonezu

2 łyżki wody

Przygotowanie

Przepuścić czosnek przez praskę. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Pokruszyć ser, dodać jogurt i majonez. Wymieszać sos lub zmiksować na aksamitną masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać trochę wody.

Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal

Tłuszcz – 28,75 g

Białko – 3,65 g

Węglowodany – 3,25 g

Błonnik – 1,25 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze