poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiPrzekąska z papryczki pardon i feta

Przekąska z papryczki pardon i feta

Papryczki pardon można pogryzać już na surowo, ale w połączeniu z feta i zapieczone nie mają sobie równych. Keto przekąska z papryczek pardon to łatwe danie na każdą okazję. Z powodzeniem keto przekąska zastąpi chipsy i inne wysokowęglowodanowe snacks. Pomysł na keto przekąskę jest prosty do zrealizowania. Papryczki pardon znajdziecie w Lidlu. Mają one specyficzny lekko pieprzny smak. Zawierają bardzo mało węglowodanów. Nadziewane feta wymieszaną z oliwą są pożywne i bardzo smaczne.

keto przekąska snacks

Oczywiście taką keto przekąskę możecie zrobić i z innych papryczek. Pojawiły się w sklepach kolorowe mini papryczki, które również są świetną keto przekąską. Jeśli czujecie potrzebę przegryzania między posiłkami, to keto przekąski tego typu są bardzo wskazane. Warto mieć pod ręką papryczki, feta czy inny ser aby szybko przygotować tak pyszne snacks. Keto przekąski efektownie zaspokajają głód i zapobiegają powrotowi do złych nawyków żywieniowych.

kuchnia ketogeniczna

Pomysł na keto przekąskę – papryczki pardon

4 porcje

Składniki

½ kg papryczek pardon

200 g feta

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonych ziół, wedle smaku np. oregano i tymianek

½ łyżeczki suszonych płatków chili

sól i pieprz do smaku

4 łyżki oliwy

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Ser rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Papryczki ułożyć na desce do krojenia, tak aby się nie przewracały. Następnie ostrym nożem naciąć każdą papryczkę i usunąć pestki lub tylko ich nadmiar. Napełnić papryczki serem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec papryczki przez 10 minut. Jeść na ciepło lub zimno.

Wartość energetyczna 1 porcji 297,5 kcal

Tłuszcz – 26,3 g

Białko – 8,5 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 2,5 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze