Keto wypieki są pyszne i zdrowe, bo zawierają mało węglowodanów. Takie właśnie jest brownie z tahini, niskowęglowodanowe i zdrowe. Czy można mówić o innych wypiekach zdrowe? Nie, a dlaczego, bo zawierają cukier i inne węglowodany, a te powodują wydzielanie insuliny. Wiadomo, insulina hamuje odchudzanie, więc jak o takich wypiekach mówić zdrowe skoro są pełne węglowodanów, a cukry zwane są naturalnymi…Jakby się różniły od tych rafinowanych. Cukier to po prostu cukier!
Masz ochotę na coś słodkiego to keto wypieki są właśnie dla ciebie. Brownie z tahini to wspaniały czekoladowy wypiek z małą ilością węglowodanów. Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na śniadanie lub kolację.
Keto wypieki – brownie z tahini
9 porcji
Składniki
2 małe awokado
2 jajka
30 g kakao
70 g migdałowej mąki
1 łyżka kokosowej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli do smaku
½ łyżeczki cynamonu
125 g erytrytolu
50 ml tahini
4 łyżki syropu z błonnika
50 g czekolady bez cukru
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką i zgnieść widelcem. Dodać kakao, jajka i zmiksować. W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać do masy z awokado i dobrze wymieszać. Następnie wsypać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Dno foremki o boku 20 cm x 20 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta. Tahini wymieszać z syropem z błonnika i polać wierzch brownie. Patyczkiem lekko przemieszać z masą czekoladową. Piec brownie w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 9 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji 149 kcal
Tłuszcz – 12,9 g
Białko – 4,6 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 2,9 g