poniedziałek, 4 listopada, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiBrownie z tahini - keto wypieki bez cukru i mąki

Brownie z tahini – keto wypieki bez cukru i mąki

Keto wypieki są pyszne i zdrowe, bo zawierają mało węglowodanów. Takie właśnie jest brownie z tahini, niskowęglowodanowe i zdrowe. Czy można mówić o innych wypiekach zdrowe? Nie, a dlaczego, bo zawierają cukier i inne węglowodany, a te powodują wydzielanie insuliny. Wiadomo, insulina hamuje odchudzanie, więc jak o takich wypiekach mówić zdrowe skoro są pełne węglowodanów, a cukry zwane są naturalnymi…Jakby się różniły od tych rafinowanych. Cukier to po prostu cukier!

keto_brownie_wypieki

Masz ochotę na coś słodkiego to keto wypieki są właśnie dla ciebie. Brownie z tahini to wspaniały czekoladowy wypiek z małą ilością węglowodanów. Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na śniadanie lub kolację.

Keto wypieki – brownie z tahini

9 porcji

Składniki

2 małe awokado

2 jajka

30 g kakao

70 g migdałowej mąki

1 łyżka kokosowej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

½ łyżeczki cynamonu

125 g erytrytolu

50 ml tahini

4 łyżki syropu z błonnika

50 g czekolady bez cukru

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką i zgnieść widelcem. Dodać kakao, jajka i zmiksować. W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać do masy z awokado i dobrze wymieszać. Następnie wsypać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Dno foremki o boku 20 cm x 20 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta. Tahini wymieszać z syropem z błonnika i polać wierzch brownie. Patyczkiem lekko przemieszać z masą czekoladową. Piec brownie w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 9 porcji.

keto_brownie

Wartość energetyczna 1 porcji 149 kcal

Tłuszcz – 12,9 g

Białko – 4,6 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 2,9 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze