Dieta śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Zawsze staramy się dopasować dietę śródziemnomorską do diety niskowęglowodanowej. Stawiamy wtedy na ryby i owoce morza, drób, mnóstwo ekologicznych warzyw i ziół oraz oliwę i oliwki.
Sałatka śródziemnomorska to zdrowa miska z wędzonego na ciepło łososia w towarzystwie warzyw jak marynowane karczochy, oliwki i pomidory. Aby wzbogacić danie o nienasycone tłuszcze przygotowaliśmy winegret z oliwy, winnego i cytryny.
Sałatka to danie idealne w diecie ketogenicznej, mało przetworzone i po prostu bardzo zdrowe. Ryby powinno się jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Przeciętny Włoch pewnie je ryby co drugi dzień na przemian z owocami morza. Do tego ekologiczne warzywa jak cukinia, karczochy, bakłażany czy szparagi…Pyszna oliwa, soczyste oliwki i włoskie orzechy…Co za smaki!
Nic dziwnego, że Włosi mają się zdrowo i długo żyją. Dieta śródziemnomorska to dieta wyjątkowo zdrowa. Takie jedzonko to my możemy jeść codziennie.
Dieta śródziemnomorska
Tradycyjna dieta śródziemnomorska składa się z owoców, warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, ryb i owoców morza, białego mięsa, oliwy, orzechów i ziół. W diecie śródziemnomorskiej przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta ogranicza spożycie czerwonego mięsa i mlecznych produktów. Jest bogata w błonnik, witaminy, minerały i antyutleniacze.
Sałatka śródziemnomorska
1 porcja
Składniki
150 g fileta z łososia, wędzonego na ciepło
10 oliwek kalamata
5 pomidorków koktajlowych
1 karczoch marynowany w oleju
20 g owczego sera, marynowanego w oleju
50 g mieszanej sałaty
młode łodygi zielonego groszku
1 łyżka winnego octu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki suszonych ziół, mieszanka prowansalska
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć w misce. Dodać karczochy, pomidory koktajlowe, oliwki, marynowany ser owczy typu feta i młode łodygi zielonego groszku. Podzielić łososia na kawałki i ułożyć na warzywach. Do małego słoiczka wlać oliwę, winny ocet i sok z cytryny. Doprawić suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Zakręcić i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę winegretem.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 639 kcal
Tłuszcz – 49 g
Białko – 40 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 5,0 g