LCHF i starzenie idą w parze. Dieta niskowęglowodanowa to styl życia, który gwarantuje odchudzanie bez głodu i poprawę zdrowia. Nigdy nie jest za późno na zmianę codziennej diety. Wiek nie ma tu znaczenia. Starzenie się to nieunikniony proces, ale możemy mieć wpływ na jego przebieg, poprzez odpowiednią dietę.
Starzenie organizmu – oznaki i jak przebiega
Starzenie to biologiczny proces związany ze zmianami komórkowymi i pogorszeniem pracy wewnętrznych narządów, które ostatecznie prowadzą do śmierci.
Pogorszenie pracy narządów i układów wiąże się ze wzrostem poziomu glukozy i lipidów we krwi. Starzeniu organizmu często towarzyszą zaburzenia pamięci, obniżenie podstawowej przemiany materii, zmniejszenie masy mięśniowej czy wzrost zachorowalności na raka.
Powstało wiele teorii na temat starzenia i jak przedłużyć młodość. Czy istnieje eliksir na zachowanie młodości i zatrzymanie lub przynajmniej spowolnienie procesu starzenia? LCHF i starzenie – chcesz opóźnić proces starzenia wybierz lchf.
LCHF i starzenie
Dieta wysokotłuszczowa może opóźnić starzenie organizmu dzięki ketozie. Ketony powstałe ze spalania tłuszczów efektywnie obniżają poziom glukozy i insuliny we krwi. Coraz więcej osób cierpi na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 nie jest już jedynie chorobą wieku starczego ale również młodych ludzi w tym dzieci. Wysoki poziom glukozy i insuliny przyspiesza zatem proces starzenia już od wczesnych lat życia. LCHF dieta skutecznie obniża poziom poziom glukozy we krwi, a tym samym reguluje wydzielanie insuliny. Dietoterapia niskowęglowodanowa pomaga leczyć cukrzycę typu 2, a nawet ją cofnąć. Wystarczy jedynie odrzucić węglowodany aby poprawić zdrowie. To tłuszcze chronią organizm i sprawiają, że starzenie staje się powolne.
Diety wysokotłuszczowe różnią się od diet wysokowęglowodanowych tym, że:
- powodują duży spadek wagi
- obniżają wartość HbA1c
- skutecznie kontrolują glikemię
Wiele badań naukowych wykazuje, że ciała ketonowe w tym ß-hydroksymaślan – BHB (główne ciało ketonowe) mogą odwrócić szkodliwe skutki wywołane cukrzycą.
Alzheimer i Parkinson
Choroby neurodegeneracyjne jak Alzheimer i Parkinson to choroby wynikające ze starzenia się organizmu jak również z nieprawidłowej diety. Dieta bogata w węglowodany prowadzi do uszkodzenia mitochondriów i wytwarzania wolnych rodników.
Ludzki mózg potrzebuje mnóstwo energii. Ketony są nie tylko źródłem energii, ale również chronią komórki nerwowe przed przedwczesną degradacją. Ciała ketonowe chronią mitochondria przed oksydacyjnym stresem. Poza tym mitochondria są bardziej przystosowane do produkowania energii z ketonów niż glukozy. Zważywszy fakt, że komórki nerwowe zawierają o wiele mniej mitochondriów niż inne komórki somatyczne stąd wykorzystanie energii z ciał ketonowych sprawia, że mózg funkcjonuje wydajniej. Ludzki mózg jest największym konsumentem energii. Tłuszcze są najbardziej energetycznymi cząsteczkami ze wszystkich makroelementów.
Podczas starzenia zmniejsza się aktywność dehydrogenazy pirogronianowej, jednego z enzymu, który nadzoruje przekształcanie glukozy w acetylo-CoA i jego włączenie do cyklu Krebsa. Dieta wysoktłuszczowa łagodzi zmiany metaboliczne wynikające z obniżenia aktywności dehydrogenazy pirogronianowej, dostarczając niezbędnej energii. Dzieje się tak, ponieważ metabolizm ketonów nie wymaga obecności i aktywności powyższego enzymu. Poza tym metabolizm tłuszczów jest o wiele mniej skomplikowany niż węglowodanów.
Podsumowanie
Diety wysokotłuszczowe wpływają korzystnie na ludzki organizm, poprawiają zdrowie i zmniejszają nadwagę. LCHF dieta jest nie tylko zdrowa ale również łatwa w zastosowaniu. Nie wymaga liczenia kalorii i ważenia jedzenia. Zmiana diety nie wymaga czasu, bo to nic trudnego wykluczyć z diety chleb, makaron czy ziemniaki. LCHF dieta to tylko kwestia wyboru zdrowego trybu życia.
Źródło:
1. Richard L. Veech i in.: Ketone bodies mimic the life span extending properties of caloric restriction, IUBMB Life, 2017
2. Stefan Rallis: Optimizing glycemic control in type 2 diabetic patients through the use of a low-carbohydrate, high-fat, ketogenic diet: a review of two patients in primary care, Diabetes Metab Syndr Obes. 2019; 12: 299–303
3. Robert Oh; Kalyan R. Uppaluri: Low Carbohydrate Diet, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan
4. Rute Martins i in.: Long live FOXO: unraveling the role of FOXO proteins in aging and longevity, Aging Cell. 2016 Apr; 15(2): 196–207.
5. Clare Edwards i in.: D-ß-hydroxybutyrate: an anti-aging ketone body, Oncotarget. 2015 Feb; 6(6): 3477–3478.