czwartek, 10 października, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaSmażony dorsz w orzechowej panierce

Smażony dorsz w orzechowej panierce

Smażony dorsz w orzechowej panierce to niewątpliwie lchf dorsz. Warto włączyć ryby do swojego dziennego menu. Ryby są zdrowe, bo zawierają wiele składników odżywczych w tym kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały. Wybór ryb jest bardzo duży. Jeśli nie natraficie na dorsza to możecie wybrać z powodzeniem inną białą rybę jak mintaj czy morszczuk.

dorsz lchf przepisy

LCHF dorsz to smażony dorsz w pysznej orzechowej panierce. Panierkę w tym daniu stanowią grubo zmielone orzechy laskowe. Orzechy laskowe świetnie pasują do ryby. Polecamy orzechową panierkę wszystkim.

Zamiast orzechów można użyć panierki z fibrex. Usmażone kawałki dorsza są lekko chrupiące i bardzo pożywne. W środku ryba jest miękka i błyszcząca, to znak, że ryba jest soczysta.

smażony lchf dorsz przepisy lchf

Smażony lchf dorsz można jeść z brokułami lub kalafiorowym ryżem. Jeśli lubicie sałatę to polecamy rybę z porcją mieszanej sałaty jak liście rukoli, szpinaku czy mangoldu. Najlepiej kupić gotową mieszankę. Mangold przypomina młode liście buraków i nie na darmo zwany jest szpinakiem burakiem szpinakowym.

LCHF dorsz w orzechowej panierce

3 porcje

Składniki

450 g fileta z dorsza

100 g laskowych orzechów, grubo zmielonych

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik

½ łyżeczki suszonych płatków chili

sól i czarny pieprz do smaku

1 jajko

masło lub masło klarowane do smażenia

Dressing czosnkowy

100 ml kwaśnej i gęstej śmietany

3 łyżki majonezu

½ łyżeczki granulowanego czosnku

sól do smaku

1 łyżeczka pokrojonego kopru

Przygotowanie

Orzechy, chili, czarny pieprz i zmielone łuski babki płesznik dokładnie wymieszać. Rozmącić jajko. Rozgrzać masło na patelni. Rybę pokroić na 3 kawałki, posolić, zamoczyć w jajku, obtoczyć  w panierce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę, majonez, granulowany czosnek, koper i sól wymieszać na dressing.

Wartość energetyczna jednej porcji z dressingiem 714 kcal

Tłuszcz – 62,3 g

Białko – 33,7 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 3,0 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze