Smażony dorsz w orzechowej panierce to niewątpliwie lchf dorsz. Warto włączyć ryby do swojego dziennego menu. Ryby są zdrowe, bo zawierają wiele składników odżywczych w tym kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały. Wybór ryb jest bardzo duży. Jeśli nie natraficie na dorsza to możecie wybrać z powodzeniem inną białą rybę jak mintaj czy morszczuk.
LCHF dorsz to smażony dorsz w pysznej orzechowej panierce. Panierkę w tym daniu stanowią grubo zmielone orzechy laskowe. Orzechy laskowe świetnie pasują do ryby. Polecamy orzechową panierkę wszystkim.
Zamiast orzechów można użyć panierki z fibrex. Usmażone kawałki dorsza są lekko chrupiące i bardzo pożywne. W środku ryba jest miękka i błyszcząca, to znak, że ryba jest soczysta.
Smażony lchf dorsz można jeść z brokułami lub kalafiorowym ryżem. Jeśli lubicie sałatę to polecamy rybę z porcją mieszanej sałaty jak liście rukoli, szpinaku czy mangoldu. Najlepiej kupić gotową mieszankę. Mangold przypomina młode liście buraków i nie na darmo zwany jest szpinakiem burakiem szpinakowym.
LCHF dorsz w orzechowej panierce
3 porcje
Składniki
450 g fileta z dorsza
100 g laskowych orzechów, grubo zmielonych
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik
½ łyżeczki suszonych płatków chili
sól i czarny pieprz do smaku
1 jajko
masło lub masło klarowane do smażenia
Dressing czosnkowy
100 ml kwaśnej i gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
½ łyżeczki granulowanego czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka pokrojonego kopru
Przygotowanie
Orzechy, chili, czarny pieprz i zmielone łuski babki płesznik dokładnie wymieszać. Rozmącić jajko. Rozgrzać masło na patelni. Rybę pokroić na 3 kawałki, posolić, zamoczyć w jajku, obtoczyć w panierce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę, majonez, granulowany czosnek, koper i sól wymieszać na dressing.
Wartość energetyczna jednej porcji z dressingiem 714 kcal
Tłuszcz – 62,3 g
Białko – 33,7 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 3,0 g