LCHF jambalaya! Czy to możliwe? Pewnie! Zamiast tradycyjnego ryżu można użyć „fałszywego” ryżu z kalafiora. Reszta składników pozostaje praktycznie ta sama. LCHF jambalaya z kalafiora jest pyszna i sycąca. To obiad, który z powodzeniem można zapakować na lunch do pracy.
LCHF jambalaya
4 porcje
Składniki
1 mały kalafior, 300 g
2 ząbki czosnku, duże
200 g pora
130 g papryki, czerwona i żółta
1 czerwone chili
2 łyżki oliwy
2 łyżki świeżej kolendry
300 g filetów z udek kurczaka
100 g szynki
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
sól do smaku
60 g masła
limonka do smaku
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w cienkie i małe paski. Zrumienić na łyżce masła i oliwie. Doprawić solą i kajeńskim pieprzem i wyjąć na miskę. Pora i chili pokroić w piórka. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Wrzucić por, chili, paprykę i szynkę na tą samą patelnię i smażyć przez 3 minuty. Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować na ryż w malakserze razem z czosnkiem. Przygotować głęboką patelnię i usmażyć kalafiorowy ryż na reszcie masła. Doprawić solą, curry i kajeńskim pieprzem. Dodać warzywa z szynką i kurczaka. Wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Na koniec dodać grubo pokrojoną kolendrę i lekko wymieszać. Podać z ćwiartką limonki.
Wartość energetyczna 1 porcji 371,2 kcal
Tłuszcz – 28,0 g
Białko – 19,5 g
Węglowodany – 10,3 g
Błonnik – 4,0 g