Serowe i lchf zapiekanki z tuńczykiem i oliwkową salsą to pyszne danie inspirowane kuchnią śródziemnomorska, gotowe w zaledwie 15 minut. Można je podać na kolację lub zjeść jako pożywną przekąskę. Oczywiście jest to danie w wersji niskowęglowodanowej. Do zapiekanek wykorzystałam fałszywe bułki, ale równie dobrze możecie wybrać chleb z nasionami i serem.
LCHF zapiekanki z tuńczykiem są bardzo kaloryczne, a więc zawierają dużo tłuszczu, ale też sporo białka i niewiele węglowodanów. Dwa tosty jak dla mnie to akurat, aby się najeść. Od czego zacząć przygotowanie tych pysznych kanapek na gorąco? Od pasty z tuńczyka.
Pastę z tuńczyka można zrobić w ekspresowym tempie. Majonez, musztardę, koper i rozdrobniony tuńczyk wystarczy wymieszać i doprawić przyprawami.
To mój sposób na sałatkę, ale możecie ją przygotować według własnego uznania. Możecie dodać więcej lub mniej majonezu lub wybrać zamienić mozzarella na inny ser.
LCHF chleb czy inne niskowęglowodanowe pieczywo mam zawsze w zamrażalniku. Fałszywe bułki to u mnie numer 1 pieczywo lchf, więc przyrządzenie tych tostów zajęło mi naprawdę 15 minut!
Smacznym dodatkiem do tostów jest salsa z oliwek. Oliwki to moje słodycze! Są pyszne i pożywne. Zamiast oliwek możecie pokroić pomidor.
Przypominam, że dieta lchf to smaczna, pożywna i zdrowa dieta. Gotowanie na diecie lchf to żadna sztuka pod warunkiem, że wiecie jakie makroelementy i w jakich ilościach znajdują się w wybranych produktach spożywczych oraz. Oczywiście podstawowe pytanie brzmi z ilu węglowodanów jesteście w stanie zrezygnować?
LCHF zapiekanki z tuńczykiem
2 sztuki
Składniki
1 fałszywa bułka, tutaj przepis
1 puszka tuńczyka w zalewie
2 łyżki majonezu, domowego
1 łyżka posiekanego kopru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej bez cukru
sólo i czarny pieprz do smaku
2 łyżki sera mozzarella
10 zielonych oliwek
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny do smaku
nasiona czarnuszki do posypania
Przygotowanie
Tuńczyk rozdrobnić w misce. Dodać majonez, musztardę, koper, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać sałatkę. Bułkę przekroić na pół. Na połówki ułożyć sałatkę, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiekać około 10 minut.
Oliwki i natkę pietruszki pokroić i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Na każdy tost położyć łyżkę salsy z oliwek. Posypać czarnuszką.
Wartość energetyczna 2 zapiekanek 778 kcal
Tłuszcz – 68 g
Białko – 36 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 8,0 g