piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiSałatka warzywna - królowa świątecznego stołu

Sałatka warzywna – królowa świątecznego stołu

LCHF sałatka warzywna w pełni uiści tradycję. Jedyną zmianą w tej sałatce jest seler i pasternak, które podmieniły wysoko węglowodanowe ziemniaki.Oczywiście do warzywnej sałatki najlepiej pasuje domowy majonez. Większość kupnych majonezów zawiera cukier do smaku, co jest absolutnie niepotrzebne. Zmiksowanie domowego majonezu zajmuje dosłownie kilka minut. Za nim wszystkie składniki na sałatkę będą skrojone majonez będzie gotowy.

LCHF sałatka warzywna jest bardzo smacznym tradycyjnym daniem na święta czy przyjęcia. Dodatek selera i pasternaku sprawia, że jest niskowęglowodanowa i z tego można ją jeść ze spokojnym sumieniem, że nie wypadniemy z ketozy.

Bardzo łatwo przygotować tradycyjne potrawy na święta używając niskowęglowodanowych zamienników. Seler zawiera bardzo mało węglowodanów, pasternak nieco więcej ale i jest go mniej w sałatce warzywnej.

Oczywiście lchf sałatka warzywna zawiera węglowodany ale jest ich znacznie mniej, ponieważ nie zawiera ziemniaków, które stanowią najwięcej węglowodanów w tradycyjnej wersji.

Warzywna sałatka to świetna przystawka do mięsa jak również wegetariańskie danie, które świetnie smakuje z pieczywem np. fałszywą bułką.

lchf sałatka warzywna odchudzanie w święta

LCHF sałatka warzywna

4 porcje

200 g selera korzeniowego

30 g pasternaku

4 jajka

50 g marchewki

40 g jabłka

1 ogórek kiszony, duży

1 cebula dymka ze szczypiorem

50 g zielonego groszku, mrożonego

100 g majonezu

1 łyżka musztardy francuskiej niesłodzonej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotować seler, pasternak i marchewkę. Ugotować jajka na twardo. Mrożony groszek zblanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić warzywa korzeniowe, jajka, ogórek kiszony, jabłko i dymkę w kostkę. Wymieszać majonez z musztardą, solą i pieprzem. Dodać do sałatki i całość dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza w 1 porcji 327 kcal

Białko – 9,8 g

Tłuszcze – 29 g

Węglowodany – 6,3 g

Błonnik – 3,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

2 KOMENTARZE

  1. Przecież to jest straszna bzdura, to nie jest danie keto. Wszystkie te warzywa po ugotowaniu to bomba węglowodanową. W 100 gramach tej sałatki, 57g to węglowodany, to jakie to keto??? Nie można liczyć tu zawartości węgli jak dla surowych warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze