Macie ochotę na ciasto! Low carb ciasto to deser bez cukru, mąki i bezglutenowy. Zaspokoja ochotę na słodkie, a do tego syci na długo. Takim deserem jest niewątpliwie low carb mug cake czyli ciasto z kubka. Przygotowanie deseru trwa zaledwie 10 minut. Deser jest bardzo pożywny i z tej porcji z powodzeniem można przygotować dwa low carb mug cake. Low carb mug cake można udekorować bitą śmietaną i będzie wtedy wyglądać jak cupcake.
Low carb mug cake
na 2 porcje
Składniki
1½ łyżki kokosowej mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1¼ łyżki mieszanki erytrytol – stewia lub 2 łyżki erytrytolu
szczypta soli do smaku
1 duże jajko
75 ml śmietanki, 36%
¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu
12 g gorzkiej czekolady, 1 kostka, 70 % kakao
100 ml śmietanki + 1 łyżka arachidowego masła bez cukru
maliny do dekoracji
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać kokosową mąkę, mieszankę słodzącą, wanilię, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wlać śmietankę, dodać jajko i wymieszać na gładką masę łyżką. Następnie dodać pokrojoną czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Dwa małe kubki posmarować olejem kokosowym lub masłem. Rozdzielić po równo czekoladową masę do kubków i piec w mikrofalówce na maksymalnym efekcie, 800 W prze 1,5 minuty. Wyjąć mug cake z kubka na talerzyk i pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać masło arachidowe i ubić do połączenia. Udekorować ciasto kremem i maliną.
Wartość energetyczna 1 porcji 473,5 kcal
Tłuszcz – 45,5 g
Białko – 11,5 g
Węglowodany – 4,5 g
Błonnik – 5,0 g