Ostatnio delektuję się selerem korzeniowym. Seler jest niskowęglowodanowy, zawiera dużo błonnika, jest wydajny i jest zdrowy. To super zamiennik ziemniaków. Jeśli więc tęsknicie za ziemniaczanym puree to spróbujcie puree z selera. Jest pyszne.
W tym przepisie jest wiele różnych produktów, które świetnie ze sobą współgrają. Filet z piersi kurczaka to źródło białka. Innym źródłem białka jest też halloumi. Halloumi to ser solankowy, który cudownie kontrastuje ze słodkim selerem.
W tym daniu jest wiele błonnika. Pochodzi on po części z selera i brokułów. Błonnik jest węglowodanem nieprzyswajalnym, czyli niezależnie ile go zjemy, przechodzi przez jelita bez podnoszenia glukozy we krwi jak i insuliny.
Pyszny obiad w wersji keto musi zawierać sporo tłuszczu. W tym przepisie użyłam olej MCT i oliwy. Polecam te dwa oleje zwłaszcza osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem.
Pyszny obiad w wersji keto
4 porcje
Składniki
600 g fileta z piersi kurczaka
300 g selera korzeniowego
6 łyżek MCT oleju
600 g brokułu
120 g halloumi
6 łyżek oliwy z oliwek
garść liści kolendry
2 łyżki sosu sojowego japońskiego
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie
Seler pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać 2 łyżki MCT oleju i zmiksować na puree.
Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem kajeńskim, imbirem, kurkumą, papryką oraz soją. Odstawić na godzinę, po czym usmażyć na oleju MCT. Owinąć w aluminiową folię. Na tej samej patelni usmażyć halloumi pokrojone w małą kostkę. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 4 minuty w lekko osolonej wodzie.
Rozprowadzić porcję puree na talerzu. Pokroić kurczaka ma kawałki i ułożyć na puree. Otoczyć brokułami i posypać grzankami z halloumi. Na koniec polać danie oliwą i posypać natką z kolendry.
Wartość energetyczna 1 porcji 604 kcal
Tłuszcz – 43 g
Białko – 46 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 9,0 g