środa, 22 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaPyszny obiad w wersji keto

Pyszny obiad w wersji keto

Ostatnio delektuję się selerem korzeniowym. Seler jest niskowęglowodanowy, zawiera dużo błonnika, jest wydajny i jest zdrowy. To super zamiennik ziemniaków. Jeśli więc tęsknicie za ziemniaczanym puree to spróbujcie puree z selera. Jest pyszne.

W tym przepisie jest wiele różnych produktów, które świetnie ze sobą współgrają. Filet z piersi kurczaka to źródło białka. Innym źródłem białka jest też halloumi. Halloumi to ser solankowy, który cudownie kontrastuje ze słodkim selerem.

W tym daniu jest wiele błonnika. Pochodzi on po części z selera i brokułów. Błonnik jest węglowodanem nieprzyswajalnym, czyli niezależnie ile go zjemy, przechodzi przez jelita bez podnoszenia glukozy we krwi jak i insuliny.

Pyszny obiad w wersji keto musi zawierać sporo tłuszczu. W tym przepisie użyłam olej MCT i oliwy. Polecam te dwa oleje zwłaszcza osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem.

Pyszny obiad w wersji keto

4 porcje

Składniki

600 g fileta z piersi kurczaka

300 g selera korzeniowego

6 łyżek MCT oleju

600 g brokułu

120 g halloumi

6 łyżek oliwy z oliwek

garść liści kolendry

2 łyżki sosu sojowego japońskiego

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki mielonego imbiru

Przygotowanie

Seler pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać 2 łyżki MCT oleju i zmiksować na puree.

Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem kajeńskim, imbirem, kurkumą, papryką oraz soją. Odstawić na godzinę, po czym usmażyć na oleju MCT. Owinąć w aluminiową folię. Na tej samej patelni usmażyć halloumi pokrojone w małą kostkę. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 4 minuty w lekko osolonej wodzie.

Rozprowadzić porcję puree na talerzu. Pokroić kurczaka ma kawałki i ułożyć na puree. Otoczyć brokułami i posypać grzankami z halloumi. Na koniec polać danie oliwą i posypać natką z kolendry.

Wartość energetyczna 1 porcji 604 kcal

Tłuszcz – 43 g

Białko – 46 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 9,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze