Chia pudding z matcha to najlepsze śniadanie. Jeśli jeszcze nie znacie herbaty matcha to warto ją włączyć do codziennego menu. Herbata matcha jest bardzo bogata w antyutleniacze, stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym matcha przyspiesza trawienie tłuszczów.
Ciekawostką jednak jest, że matcha zawiera L – teaninę. L – teanina nie jest typowym aminokwasem, gdyż nie występuje w białku pokarmowym. Jak nazwa wskazuje naturalnie naturalnie w liściach zielonej herbaty jako wolny aminokwas.
Właściwości odżywcze i zdrowotne herbaty matcha
Dostarcza mnóstwo energii
Jest bogata w antyutleniacze
Wpływa relaksująco na umysł, uspokaja i minimalizuje stres.
Jest bogata w witaminę C, selen, chrom, cynk i magnez.
Mobilizuje układ odpornościowy przeciwko bakteriom i wirusom.
Obniża poziom cukru we krwi i nie powoduje wyrzutu insuliny.
Ostatnio zrobiliśmy pyszny pudding chia z dodatkiem matcha. Mała miseczka puddingu to bardzo pożywne śniadanie. Nie zapominajcie, że chia mają wiele odżywczych składników w tym sporo cennego błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie śniadanie to prawdziwy super food!
Herbata chia ma specyficzny smak i przypomina zieloną herbatę. Jednakże jest to herbata sproszkowana o pięknym zielonym kolorze. Najlepiej się przyzwyczaić do herbaty zaczynając od jej picia. Herbatę można również dodawać do koktajli. Warto otworzyć się na nowe smaki, choć produkty jak herbata matcha czy nasiona chia to produkty znane i uprawiane od dawna tyle tylko, że nie w naszym regionie.
Chia pudding z matcha
2 porcje
Składniki
400 ml kokosowego mleka
1 łyżeczka herbaty matcha
2 łyżki syropu z błonnika
4 łyżki nasion chia
1 łyżka kokosowego oleju
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki prażonych chipsów kokosowych
Przygotowanie
Kokosowe mleko zagotować i rozpuścić w nim kokosowy olej. Do lekko przestudzonego mleka dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Można przygotować wieczorem. Na drugi dzień wlać syrop z błonnika, wsypać cynamon i wymieszać. Napełnić miseczki i posypać kokosem.
Wartość energetyczna 1 porcji 497 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 8,0 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 9,0 g