środa, 17 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisySałatkiPieczony kalafior z pastą z feta

Pieczony kalafior z pastą z feta

Kalafior! Pieczony kalafior z zaatar pewnie dla niektórych z Was nigdy wcześniej nie zrobił większego wrażenia. To warzywo jest smaczne i niskowęglowodanowe, więc w ketogenicznej kuchni pojawia się regularnie, najczęściej jako kalafiorowe puree lub kalafiorowy ryż.

Kalafior jest tani i dostępny przez cały rok. Pieczony kalafior lchf został przyprawiony orientalną przyprawą zaatar. Tak doprawiony kalafior jest niesamowicie aromatyczny. Gorący lub letni kalafior warto zjeść z pastą z sera fety, którą również można przyprawić zaatar.

Zaatar, co to za przyprawa? To orientalna mieszanka różnych przypraw. Znajdziecie w niej zmielone nasiona sezamu, suszone oregano i sumak.

Sumak to również orientalna przyprawa, którą bez problemu można kupić w internetowym sklepie podobnie jak gotową mieszankę zaatar.

Doprawiony zaatarem kalafior podczas pieczenia przybiera złoty kolor i uwalnia cudowny, orzechowy smak, który po prostu pięknie łączy się z kremową pastą z owczego feta.

pieczony kalafior z zaatar

Słodki smak lekko chrupiącego kalafiora zmieszanego z feta, pietruszką i zaatar to smaczne danie na obiad lub kolację jak również świetny dodatek do grilla.

lchf przepisy kuchnia ketogeniczna

Pieczony kalafior z zaatar

4 porcje

Składniki

1 kalafior, około 400 g

2 łyżki przyprawy zaatar

4 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

Pasta z feta

200 g feta owczego

100 g mascarpone lub creme fraiche

1 ząbek czosnku

1 łyżka zaatar

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki, oprószyć przyprawą zaatar, solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego na 225ºC i piec przez 30 minut. Upieczony kalafior wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Ser feta pokruszyć i umieścić w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, mascarpone, zaatar, oliwę i sok z cytryny. Zmiksować na pastę. Ewentualnie doprawić solą.

Wartość energetyczna 1 porcji 424 kcal

Tłuszcz – 39 g

Białko – 11,5 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 3,0 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze