środa, 11 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPieczywoFałszywe bułki na zakwasie

Fałszywe bułki na zakwasie

Fałszywe bułki na zakwasie…Te keto bułki smakują i wyglądają jak tradycyjny chleb na zakwasie z dziurami, prawda? Dlatego nazywają się fałszywe bułki. Osoby, które zmieniają styl życia na lchf w pierwszej kolejności odczuwają brak pieczywa. Te bułki z pewnością zastąpią jego brak. Ponadto są zdrowe i niskowęglowodanowe. Takim bułeczkom nie można powiedzieć nie!

Przepis na fałszywe bułki przypomina przepis na bajgle, z którego zaczerpnęliśmy ideę wlewania wrzątku do masy „chlebowej”. Są to idealne bułeczki na śniadanie lub jako dodatek zupy. Można je wykorzystać do hamburgerów lub zrobić z nich grzanki czy kanapki na kolację.

Fałszywe bułki

10 bułek

Składniki

200 g migdałowej mąki

70 g błonnika witalnego zmielonego

3 białka

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki winnego octu

375 ml wrzątku

fałszywe bułki przepis

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę. Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając  i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 10 równych porcji, około 75 gramów każda i uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około 45 – 50 minut.

Wartość energetyczna 1 bułki 126 kcal

Tłuszcz – 11,0 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 7,0 g

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

7 KOMENTARZE

    • Podjrzewam, że coś z błonnikiem. Ciasto po wymieszaniu jest już miękkie. Oczywiście ważne jest pieczenie w odpowiedniej temperaturze i podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo bułki opadają i też mogą być zbite.

  1. The buleczki sa absolutnie fantastyczne! Chyba najlepszy przepis w sieci!
    Ja uzylam dwa razy wiecej soli i jako blonnika babki jajowatej.

    Wyszly jak na zdjeciu, leciutkie, chrupiace i cudownie pachnace

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze