Fałszywe bułki na zakwasie

fałszywe bułki na zakwasie

Fałszywe bułki na zakwasie…Te keto bułki smakują i wyglądają jak tradycyjny chleb na zakwasie z dziurami, prawda? Dlatego nazywają się fałszywe bułki. Osoby, które zmieniają styl życia na lchf w pierwszej kolejności odczuwają brak pieczywa. Te bułki z pewnością zastąpią jego brak. Ponadto są zdrowe i niskowęglowodanowe. Takim bułeczkom nie można powiedzieć nie!

Przepis na fałszywe bułki przypomina przepis na bajgle, z którego zaczerpnęliśmy ideę wlewania wrzątku do masy „chlebowej”. Są to idealne bułeczki na śniadanie lub jako dodatek zupy. Można je wykorzystać do hamburgerów lub zrobić z nich grzanki czy kanapki na kolację.

Fałszywe bułki

10 bułek

Składniki

200 g migdałowej mąki

70 g błonnika witalnego zmielonego

3 białka

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki winnego octu

375 ml wrzątku

fałszywe bułki przepis

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę. Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając  i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 10 równych porcji, około 75 gramów każda i uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około 45 – 50 minut.

Wartość energetyczna 1 bułki 126 kcal

Tłuszcz – 11,0 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 7,0 g

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

5 KOMENTARZE

  1. The buleczki sa absolutnie fantastyczne! Chyba najlepszy przepis w sieci!
    Ja uzylam dwa razy wiecej soli i jako blonnika babki jajowatej.

    Wyszly jak na zdjeciu, leciutkie, chrupiace i cudownie pachnace

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here