piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyDeserPrzepyszne gofry bez cukru i mąki - możliwe?

Przepyszne gofry bez cukru i mąki – możliwe?

Dieta wysokotłuszczowa nie ma żadnych zahamowań. Można nawet upiec przepyszne gofry bez cukru i mąki. Takie gofry można jeść ze spokojnym sumieniem. Macie ochotę? Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie aby upiec gofry bez cukru i mąki. 1 sztuka zawiera jedynie 1 gram węglowodanów! Są to więc idealne gofry keto, które sycą i nie pobudzają wydzielanie insuliny. Gofry bez cukru i mąki można jeść na deser i na śniadanie. Jeśli lubicie gofry na słono to polecamy gofry brokułowe.

W przepisie poniżej zastosowaliśmy gumę ksantową, która polepsza strukturę gofrów. Jest w pełni bezglutenowy produkt powstały z fermentacji soi i kukurydzy. Otrzymany produkt jest w pełni wolny od przyswajalnych węglowodanów, zawiera jedynie 78 gram błonnika.

Gofry bez cukru i mąki

10 gofrów

Składniki

30 g kokosowej mąki

65 g mąki migdałowej

1 łyżeczka gumy ksantanowej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka błonnika witalnego, zmielonego

250 ml wody

60 g masła lub smalcu

1 łyżka erytrytolu

¼ łyżeczki soli

3 jajka

Przygotowanie

Gofrownicę nastawić do nagrzania. Do miski odważyć mąkę migdałową, mąkę kokosową i wymieszać z gumą ksnatanową oraz proszkiem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z tłuszczem i erytrytolem. Zdjąć z kuchni i natychmiast dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Powstanie kluska. Odstaw rondel z kluską na około 10 minut. Ciasto przed dodaniem jajek powinno być jeszcze ciepłe ale nie na tyle aby z jajek zrobiła się jajecznica. Dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzanej gofrownicę i piec przez około 5 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Jeść z bitą śmietaną i owocami. Można posłodzić syropem z błonnika.

gofry keto przepis

Wartość energetyczna 1 gofra 120 kcal

Tłuszcz – 10,7 g

Białko – 4,2 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik – 3,2 g

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze