piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiKalafiorowe couscous z pieczarkami - keto paleo i bez glutenu

Kalafiorowe couscous z pieczarkami – keto paleo i bez glutenu

Kalafiorowe couscous z pieczarkami to pyszny dodatek do mięsa. Kalafior to typowe warzywo w diecie ketogenicznej, które zawiera bardzo mało węglowodanów. Kalafiorowy ryż lub kalafiorowe couscous to dwie przystawki do obiadu przyrządzone zależności jak mocno rozdrobnimy kalafior.

kalafiorowe couscous keto

Kalafiorowe couscous

4 porcje

Składniki

100 g masła

400 g kalafiora

1 czosnek solo

250 g pieczarek

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

3 niewielkie dymki drobno pokrojone

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Czosnek i dymkę drobno pokroić i zeszklić na połowie masła. Kalafior zmiksować w malakserze, następnie dodać do czosnku i dymki. Smażyć przez 10 minut. Na drugiej patelni roztopić resztę masła i usmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać pietruszkę.  Dodać pieczarki do kalafiorowego couscous, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Podać couscous do mięsa, ryby lub z sadzonym jajkiem.

Wartość energetyczna 1 porcji  232 kcal

Tłuszcz – 20,5 g

Białko – 3,75 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik –  3,5 g

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze