Butter chicken czyli kurczak w aromatycznym sosie – wersja niskowęglowodanowa

0
963
curry ketogeniczna kuchnia

Keto butter chicken to hinduska potrawa z dodatkiem garam masala. Garam masala to hinduska przyprawa wysoce aromatyczna. Kuchnia hinduska jest smaczna, a curry na bazie mięsa są pyszne i idealne dla wszystkich będących na diecie niskowęglowodanowej.

Butter chicken czyli kurczak w maśle brzmi jak muzyka dla lchf, prawda! Jest to najsłynniejsze curry hinduskie. Można je zjeść w dobrych hinduskich restauracjach, jeśli jeszcze takowe są, a ich właściciele nie boją się polskich rasistów.

Istnieje mnóstwo wersji tego dania, ale na ogół jest to kurczak marynowany z przyprawami w jogurcie, następnie gotowany w dobrze przyprawionym i niesamowitym sosie curry.

Sos curry jest bardzo prosty w przyrządzaniu. Smażona cebula, świeżo utarty imbir, garam masala, rzymski kmin, kurkuma i odrobina cynamonu! Wszystkie przyprawy to naturalne super jedzenie i oczywiście keto!

keto butter chicken

Jeśli macie ochotę na keto naan, to skorzystajcie z tego przepisu. Keto butter chicken, to koniecznie trzeba go podać z ryżem kalafiorowym i naan. Zostało nam trochę ziołowego masła z naan i na nim usmażyliśmy ryż kalafiorowy z dodatkiem brokułu.

butter chicken keto sos bez glutenu

Keto butter chicken

6 porcji

Składniki

900 g fileta z piersi kurczaka

200 g greckiego jogurtu

1 łyżka przyprawy garam masala

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka czerwonej papryki

1 łyżeczka suszonego imbiru

2 łyżeczki soli

40 g masła lub ghee do smażenia

Sos curry

400 g pomidorów z puszki

60 g masła

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka utartego imbiru

100 ml bulionu z kurczaka, domowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 zielone chili

Przygotowanie

W naczyniu umieścić przyprawy do marynaty. Dodać jogurt, sól i wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Przykryć i marynować przez noc w lodówce. Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki i zrumienić na maśle. Smażyć kurczaka porcjami na rozgrzanym maśle lub ghee. przełożyć na talerz Pora na sos. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Oczyścić chili z pestek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek, chili i przyprawy zeszklić na 60 gramach masła. Wlać bulion i pomidory i zagotować sos. Do gorącego sosu dodać zrumienione kawałki kurczaka i gotować sos przez 20 minut. Jeść curry z kalafiorowym ryżem i naan oraz z porcją sałaty.

Wartość energetyczna 1 porcji 350,5 kcal

Tłuszcz – 19 g

Białko – 37 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 1,7 g

 

dieta lchf specjalista