Obiady ketogeniczne to przepisy na zmianę nawyków żywieniowych, które gwarantują zdrowe odchudzanie bez głodu. Wysokokaloryczny obiad ketogeniczny to podstawa diety ketogenicznej. Sycący, wysokotłuszczowy obiad stanowi to główne danie dnia dla wielu osób praktykujących dietę ketogeniczną. Dla mnie jest to czasami jedyny posiłek w ciągu dnia. Po prostu czuję się najedzona. Jem tylko wtedy, kiedy odczuwam głód.
Obiady ketogeniczne, czy też obiady niskowęglowodanowe oraz obiadokolacje spełniają założenia lchf diety. Posiłki zawierają podstawowe makroelementy: białka, tłuszcze i węglowodany w stosownych proporcjach, aby umożliwić spalanie tłuszczów składowanych w tkance tłuszczowej. Ostatnio stworzyłam przepis na polędwiczki wieprzowe, do których przygotowałam sos serowy oraz spaghetti z białej kapusty.
Jak zrobić spaghetti z kapusty?
Warzywny makaron można przyrządzić z cukinii. Zoodles są pyszne i pasują praktycznie do każdego keto obiadu. Dla odmiany proponuję spaghetti z kapusty. Kapustę kroję w cienkie paski i gotuję lub smażę.
Lekko słodka kapusta idealnie pasuje do mięsa i sosu na bazie sera. Podobne spaghetti można przyrządzić z czerwonej jak i włoskiej kapusty.
Obiady ketogeniczne
Wybieraj między fat head pizza, soczystym łososiem, burgerem z halloumi, czy tartą z kurczakiem . Poznaj smacze i proste do przyrządzenia obiady lub kolacje ketogeniczne.
Polędwiczki i spaghetti w sosie serowym
4 porcje
Składniki
700 g polędwicy wieprzowej
sól i czarny pieprz do smaku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła
Sos serowy
150 g sera pleśniowego
200 g kremowego serka, typu łaciate
150 g kremowego żółtego sera
500 ml śmietanki, 36%
2 łyżki masła
1 łyżka cebuli, drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku
130 g świeżego szpinaku
200 g pieczarek
8 suszonych pomidorów w zalewie
sól i czarny pieprz do smaku
500 g spaghetti z kapusty
zielona sałata i pomidorki koktajlowe do podania
Przygotowanie
Pokroić kapustę w cienkie paski i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i suszone pomidory. Smażyć 2 minuty. Następnie wlać śmietankę i wodę oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować sos, po czym dodać serek, pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Mieszać i gotować sos, aż sery się rozpuszczą. Doprawić sos solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Następnie dodać szpinak. Dodać spaghetti z kapusty do sosu i wymieszać.
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić gałązkę rozmarynu. Smażyć polędwiczki po obu stronach około 6 minut w dosyć wysokiej temperaturze. Usmażone mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 10 minut. Następnie pokroić polędwiczki na grube kawałki i podać do serowego spaghetti z zieloną sałatą, pomidorami, czy innymi niskowęglowodanowymi warzywami.
Wartość energetyczna 1 porcji 1170 kcal
Tłuszcz – 95 g
Białko – 64 g
Węglowodany – 14 g
Błonnik – 6,0 g