Ciastka niskowęglowodanowe bez mąki i cukru

ciastka_matcha_bezmakiicukru_lchfdieta

Dawno nie piekła ciastek, ale dzisiaj przygotowałam dla Was pyszny przepis na czekoladowe ciastka niskowęglowodanowe matcha. Uwielbiam matcha, która ma specyficzny smak ale w połączeniu z innymi składnikami daje wypiekom niebywały smak i aromat.

Na temat herbaty matcha pisałam już dawno temu. Lubię ją dodawać do chia puddingu. Pijam nawet smoothie z matcha. Dzisiaj proponuję czekoladowe ciastka , z dodatkiem matcha. Te ciastka są naładowane mnóstwem składników odżywczych. Są bogate w błonniki i bardzo smaczne.

Jak napisałam na wstępie matcha ma specyficzny smak, ale jeśli lubicie testować coś nowego (zakładam jednak, że dla wielu z Was matcha nie jest żadną nowością) to polecam zacząć od tego wypieku. Te ciastka to oczywiście ciastka niskowęglowodanowe, bez cukru i mąki.

Wypieki bez glutenu są specyficzne. Często dodaję zmielone łuski babki jajowatej lub płesznik, które zastępują gluten. Ciastka się nie kruszą, a przy tym zawierają sporo błonnika.

Ponadto do tego wypieku polecam gorzką czekoladę, która minimum zawiera 80% kakao. Ja użyłam czekoladę o zawartości 85% kakao, w której węglowodany stanowią około 29% wraz z błonnikiem.

ciastkamatcha_lchf_dieta_cukrzyca_kupdiete

Czekoladowe ciastka niskowęglowodanowe

10 sztuk

Składniki

130 g masła orzechowego

130 ml syropu z błonnika

35 g roztopionego masła

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

20 g zmielonej łuski babki płesznik

60 g mąki migdałowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g gorzkiej czekolady, 85% kakao

10 g herbaty matcha

szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 160ºC. Masło orzechowe wymieszać z syropem z błonnika oraz rozpuszczonym masłem. W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki i dodać do mokrych składników. Wymieszać. Grubo posiekać czekoladę i wymieszać z ciastem. Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto w równych odstępach. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciastka przez 10 -12  minut. Ciastka będą wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika, ale po ostygnięciu nieco stężeją. Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu i suchym miejscu.

Wartość energetyczna 1 ciastka, 220 kcal

Tłuszcze – 16,5 g

Białko – 5,1 g

Węglowodany – 5,3 g

Błonnik- 16,7 g

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here