piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiDyniowy sernikobrownie - bez cukru i mąki

Dyniowy sernikobrownie – bez cukru i mąki

Jesień to pora na dynię i dyniowy sernikobrownie. Dynia to wspaniałe niskowęglowodanowe warzywo, bardzo popularne w kuchni ketogenicznej. Używam dyni zarówno w gotowaniu jak i do wypieków. Dzisiaj proponuję przepis na dyniowy sernikobrownie, oczywiście bez cukru i mąki.To jest naprawdę zdrowe i fit ciasto, które wizualnie przypomina klasyczne sernikobrownie. Zaskakuje słodyczą pochodzącą z erytrytolu ale i wytrawnym smakiem kakao. To wypiek dla miłośników czekolady, ale zdrowy wypiek, bo bez cukru i mąki. Po prostu 100% zdrowej słodkości.

Dyniowe sernikobrownie jak sama nazwa wskazuje upiekłam z dynią. Dyniowe puree przyrządzam z pieczonej dyni. Dyniowe puree jest wtedy kremowe i ma intensywny kolor. Zamiast pszennej mąki użyłam mąki migdałowej. To ciasto nie zawiera dużo składników i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nadmiar dyniowego puree możecie wykorzystać do zupy z tego przepisu. Dodatkowo możecie upiec keto muffiny dyniowe. Dla wielbicieli sałatek polecam pieczoną dynię z halloumi.

Z przepisów z dynią możecie korzystać przez cały rok. Dynia piżmowa jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, ale o tej porze, możecie kupić inne gatunki dyni, które zarówno pasują do gotowania jak i wypieków.

Właściwości odżywcze dyni

Dynia należy do warzyw niskowęglowodanowych. Zawiera około 6,5 gramów węglowodanów na 100 g produktu. Zawiera również błonnik, minerały i witaminy. Warto wybierać dojrzałe dynie o intensywnym pomarańczowym, które dostarczają więcej witamin z grupy B oraz karotenu.

dyniowy sernikobrownie keto brownie dynia cheesecake lchf dieta

Dyniowy sernikobrownie bez cukru i mąki

9 porcji

Składniki

Keto brownie

80 g mąki migdałowej

60 g kakao

120 g masła, rozpuszczonego

100 g erytrytolu

3 jajka

szczypta soli

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru

1 łyżka śmietanki, 36% tł.

Masa sernikowa

250 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia

60 g erytrytolu

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

100 g dyniowego puree

Przygotowanie

Foremkę o rozmiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180ºC. Mąkę migdałową, kakao i erytrytol wymieszać w misce. Do drugiej miski wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dodać jajka, śmietankę, waniliowy ekstrakt i wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać w oddzielnej misce. Wyłożyć brownie na dno formy. Na wierzch wylać masę serową. Masa serowa jest dosyć rzadka. Lekko przemieszać brownie z masą serową. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na 9 kawałków.

Wartość energetyczna 1 kawałka wynosi 299 kcal

Tłuszcz – 29 g

Białko – 8,6 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 2,7 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze