piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaObiad dla całej rodziny

Obiad dla całej rodziny

Moi podopieczni bardzo lubią przepisy na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwie takim przepisem jest keto zapiekanka z kalafiora i łososia. Jest to super proste danie, bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne i zdrowe. Zapiekanka to takie danie, które można przyrządzić z resztek obiadowych, użyć różne warzywa i grzyby. Kalafior i łosoś tworzą niebywałą sensację smakową.

Łososia można zamienić na inną rybą. Obiad dla całej rodziny jest praktyczny z tego względu, że oszczędza czas. Poza tym zapiekankę można przyrządzić dzień wcześniej i kiedy przyjdzie pora na posiłek, to wystarczy ją tylko podgrzać kilka minut w piekarniku.

Głównym składnikiem zapiekanki jest mieszanka śmietankowo – jajeczna, która sprawia, że potrawę można pokroić na porcje. To danie można modyfikować na wiele sposobów. Kalafior można zamienić na brokuły, a groszek na pieczarki. Zamiast ryby można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka lub pokrojoną wędlinę. Danie można dodatkowo urozmaicić, używając różnych gatunków sera, w tym feta.

Gotowa zapiekanka świetnie smakuje z porcją sałaty wzbogaconą o pomidora, czy ogórka. Surowe, niskowęglowodanowe warzywa zawierają sporo błonnika, który przyspiesza trawienie, ale i wspomaga uczucie sytości.

zapiekanka_kalafior_lchfdieta_odchudzanie

Zapiekanka – obiad dla całej rodziny

6 porcji

Składniki

350 g kalafiora

150 g zielonego groszku

2 łyżki kopru, świeżego lub mrożonego

300 g łososia, wędzonego na ciepło lub świeżego

400 ml śmietanki, minimum 30%

5 jajek

sól, czarny pieprz i pieprz kajeński do  smaku

30 g żółtego sera

2 łyżki masła

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Groszek rozmrozić. Żaroodporną formę o rozmiarach 20 cm x 30 cm posmarować masłem. Na dno rozłożyć kalafior, groszek i kawałki łososia. Śmietanę zmiksować z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Wylać mieszankę na warzywa z rybą. Całość posypać koprem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec zapiekankę przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 – 15 minut. Po lekkim schłodzeniu pokroić zapiekankę na 6 porcji. Można zamrozić.

Wartość energetyczna steku z porcją sosu 494 kcal

Tłuszcz – 41 g

Białko – 23 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 3,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze