Wiem, wiem na święta wypada upiec coś słodkiego w wersji lchf. Poleca się zatem wielkanocna keto tarta na słodko z wanilią i truskawkami. Wybrałam ten przepis, bo jest prosty i bardzo smaczny. Truskawki można zastąpić innymi, niskowęglowodanowymi owocami jak jagody, maliny lub jeżyny.
Kruche ciasto to ciasto na bazie mąki migdałowej i gumy arabskiej. Są to najczęściej przeze mnie używane keto zamienniki do ciasta na tartę, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ciasto jest pyszne i smakuje jakby było z budyniem. Lubię je piec, bo mogę swobodnie regulować zawartość węglowodanów i tłuszczów.
Do tarty dodałam kwaśną śmietaną. Jeśli znajdziecie w sklepie creme fraiche to z powodzeniem może zastąpić śmietanę. Creme fraiche zawiera więcej tłuszczu niż kwaśna śmietana, praktycznie tyle samo co wysokotłuszczowa śmietanka kremówka.
W tym przepisie nie brak tłuszczu. Znajdziecie masło w kruchym spodzie, ale też tłuszcz zawarty w mące migdałowej, śmietanie i jajkach. Typowy słodki, ale niskowęglowodanowy wypiek bez mąki i cukru.

Tarta jest słodka, ale w miarę. Nie przesadzam z erytrytolem, ale chętnie dodaję syrop z błonnika. Jeśli wolicie słodsze ciasto to wystarczy dodać więcej zamiennika cukru jak erytrytom lub stawię, lub mieszankę stewie z erytrytolem.

Keto tarta na słodko
10 porcji
Składniki
podłużna foremka 12 cm x 30 cm
Spód do tarty
200 g migdałowej mąki
50 g erytrytolu
80 g masła, zimnego
25 g gumy arabskiej
szczypta soli do smaku
Nadzienie do tarty
250 ml gęstej kwaśnej śmietany lub creme fraiche
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 jajka
2 żółtka
60 ml syropu z błonnika
80 g erytrytolu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
20 g gumy akacjowej
250 g truskawek
Przyrządzenie
Ze składników na spód zarobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Nastawić piekarnik na 180ºC. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy. Podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić 10 minut. Śmietanę, rozpuszczone masło, jajka, żółtka, erytrytom, wanilię i gumę akacjową wymieszać rózgą. Truskawki pokroić i ułożyć na spodzie. Wylać masę jajeczną i wstawić do gorącego piekarnika. Piec tartę przez 40 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Masa jajeczna ma się ściąć ale nie zrumienić. Wyjąć ciasto i dobrze ostudzić. Osadzone włożyć do lodówki i dobrze schodzić, minimum 2 godziny.
W przypadku użycia creme fraiche nie trzeba dodawać masła.
Wartość energetyczna 1 porcja 309 kcal
Tłuszcze – 28 g
Białko – 7,0,8 g
Węglowodany – 4,3 g
Błonnik – 7,4 g