środa, 24 lipca, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiWielkanocna keto tarta na słodko

Wielkanocna keto tarta na słodko

Wiem, wiem na święta wypada upiec coś słodkiego w wersji lchf. Poleca się zatem wielkanocna keto tarta na słodko z wanilią i truskawkami. Wybrałam ten przepis, bo jest prosty i bardzo smaczny. Truskawki można zastąpić innymi, niskowęglowodanowymi owocami jak jagody, maliny lub jeżyny.

Kruche ciasto to ciasto na bazie mąki migdałowej i gumy arabskiej. Są to najczęściej przeze mnie używane keto zamienniki do ciasta na tartę, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ciasto jest pyszne i smakuje jakby było z budyniem. Lubię je piec, bo mogę swobodnie regulować zawartość węglowodanów i tłuszczów.

Do tarty dodałam kwaśną śmietaną. Jeśli znajdziecie w sklepie creme fraiche to z powodzeniem może zastąpić śmietanę. Creme fraiche zawiera więcej tłuszczu niż kwaśna śmietana, praktycznie tyle samo co wysokotłuszczowa śmietanka kremówka.

W tym przepisie nie brak tłuszczu. Znajdziecie masło w kruchym spodzie, ale też tłuszcz zawarty w mące migdałowej, śmietanie i jajkach. Typowy słodki, ale niskowęglowodanowy wypiek bez mąki i cukru.

Tarta jest słodka, ale w miarę. Nie przesadzam z erytrytolem, ale chętnie dodaję syrop z błonnika. Jeśli wolicie słodsze ciasto to wystarczy dodać więcej zamiennika cukru jak erytrytom lub stawię, lub mieszankę stewie z erytrytolem.

Keto tarta na słodko

10 porcji

Składniki

podłużna foremka 12 cm x 30 cm

Spód do tarty

200 g migdałowej mąki

50 g erytrytolu

80 g masła, zimnego

25 g gumy arabskiej

szczypta soli do smaku

Nadzienie do tarty

250 ml gęstej kwaśnej śmietany lub creme fraiche

2 łyżki rozpuszczonego masła

2 jajka

2 żółtka

60 ml syropu z błonnika

80 g erytrytolu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

20 g gumy akacjowej

250 g truskawek

Przyrządzenie

Ze składników na spód zarobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Nastawić piekarnik na 180ºC. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy. Podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić 10 minut. Śmietanę, rozpuszczone masło, jajka, żółtka, erytrytom, wanilię i gumę akacjową wymieszać rózgą. Truskawki pokroić i ułożyć na spodzie. Wylać masę jajeczną i wstawić do gorącego piekarnika. Piec tartę przez 40 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Masa jajeczna ma się ściąć ale nie zrumienić. Wyjąć ciasto i dobrze ostudzić. Osadzone włożyć do lodówki i dobrze schodzić, minimum 2 godziny.

W przypadku użycia creme fraiche nie trzeba dodawać masła.

Wartość energetyczna 1 porcja 309 kcal

Tłuszcze – 28 g

Białko – 7,0,8 g

Węglowodany – 4,3 g

Błonnik – 7,4 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze