Czekoladowe lchf muffinki bez mąki i bez cukru. Bezglutenowe lchf muffinki na deser. Na dodatek to muffinki, które można jeść i chudnąć! W lchf diecie można sobie pozwolić od czasu do czasu na coś „słodkiego”. W rzeczywistości są to wypieki, które odpowiadają lchf modelowi, a więc nie wpływają na podwyższenie poziomu cukru i insuliny.
LCHF muffinki
8 sztuk
Składniki
4 jajka
80 g masła
4-5 łyżek migdałowego mleka lub innego mleka roślinnego
5 łyżek erytrytolu
4 łyżki kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
3 łyżki kokosowej mąki
80 g migdałowej mąki/ zmielonych migdałów
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Rozpuścić masło, lekko ostudzić. Zmiksować jajka. Wymieszać suche składniki i połączyć ze zmiksowanymi jajkami. Na koniec dodać roztopione masło i mleko. Napełnić papilotki masą i piec muffinki w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 205 kcal
Tłuszcz – 17,8 g
Białko – 7,1 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 2,8 g