sobota, 7 września, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKeto makaron z brokułami, parmezanem i ricotta

Keto makaron z brokułami, parmezanem i ricotta

Uwielbiam makaron w wersji keto. Dieta wysokotłuszczowa wcale nie ogranicza jedzenie makaronu, jeśli jest on niskowęglowodanowy. Ostatnio na rynku pojawił się makaron niskowęglowodanowy, który najbardziej przypomina tradycyjny makaron z mąki zbożowej. W tym przepisie również zastosowałam makaron niskowęglowodanowy. Jest to bardzo wydajny makaron i bardzo sycący. Z 50 gramów makaronu można przyrządzić dwie obiadowe porcje.

Przepis, który dzisiaj chcę Wam zaproponować jest naprawdę bardzo prosty. Znajdują się w nim moje ulubione brokuły, parmezan, serek ricotta i boczek. Ponadto danie wzbogaciłam o rukolę. Od kiedy poznałam właściwości zdrowotne rukoli, jadam ją niemal codziennie i polecam moim podopiecznym.

Wracając do dzisiejszego przepisu to jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy razem ugotować makaron z brokułami, odcedzić i gorący wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i masłem. W ten sposób powstanie sos do makaronu, który ja nieco rozrzedziłam wodą od gotowania makaronu.

makaron w wersji keto

Tak przyrządzony makaron niskowęglowodanowy zawiera potrzebny w diecie tłuszcz, białko i małą ilość węglowodanów. Poza tym są w nim witaminy i minerały pochodzące z warzyw oraz błonnik, który też zawiera sam makaron. Nic dziwnego, że ten przepis na makaron bardzo mi przypadł mi do smaku. Z chęcią chciałabym się dowiedzieć co Wy sądzicie o makaronie w wersji keto?

Makaron w wersji keto

2 porcje

Składniki

50 g makaronu niskowęglowodanowego

100 g ricotta

30 g parmezanu + 20 g do posypania

2 łyżki masła

200 g brokułu, same różyczki, świeży lub mrożony

100 g boczku wędzonego

1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub zmielonej chili

sól do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić makaron. Gotować 10 minut po czym dodać różyczki brokułu i gotować jeszcze przez 6 minut. Odcedzić makaron z brokułami, zachować kubek wody od gotowania. Rozpuścić masło w garnku i dodać gorący makaron z brokułami, serek ricotta, starty parmezan, chili i wymieszać.

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić a patelni. Przełożyć makaron do misek wyłożonych rukolą, posypać boczkiem, pietruszką i płatkami parmezanu.

Wartość energetyczna 1 porcji 584 kcal

Tłuszcze – 42 g

Białko – 30,5 g

Węglowodany – 12 g

Błonnik – 16,5g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze