Uwielbiam makaron w wersji keto. Dieta wysokotłuszczowa wcale nie ogranicza jedzenie makaronu, jeśli jest on niskowęglowodanowy. Ostatnio na rynku pojawił się makaron niskowęglowodanowy, który najbardziej przypomina tradycyjny makaron z mąki zbożowej. W tym przepisie również zastosowałam makaron niskowęglowodanowy. Jest to bardzo wydajny makaron i bardzo sycący. Z 50 gramów makaronu można przyrządzić dwie obiadowe porcje.
Przepis, który dzisiaj chcę Wam zaproponować jest naprawdę bardzo prosty. Znajdują się w nim moje ulubione brokuły, parmezan, serek ricotta i boczek. Ponadto danie wzbogaciłam o rukolę. Od kiedy poznałam właściwości zdrowotne rukoli, jadam ją niemal codziennie i polecam moim podopiecznym.
Wracając do dzisiejszego przepisu to jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy razem ugotować makaron z brokułami, odcedzić i gorący wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i masłem. W ten sposób powstanie sos do makaronu, który ja nieco rozrzedziłam wodą od gotowania makaronu.
Tak przyrządzony makaron niskowęglowodanowy zawiera potrzebny w diecie tłuszcz, białko i małą ilość węglowodanów. Poza tym są w nim witaminy i minerały pochodzące z warzyw oraz błonnik, który też zawiera sam makaron. Nic dziwnego, że ten przepis na makaron bardzo mi przypadł mi do smaku. Z chęcią chciałabym się dowiedzieć co Wy sądzicie o makaronie w wersji keto?
Makaron w wersji keto
2 porcje
Składniki
50 g makaronu niskowęglowodanowego
100 g ricotta
30 g parmezanu + 20 g do posypania
2 łyżki masła
200 g brokułu, same różyczki, świeży lub mrożony
100 g boczku wędzonego
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub zmielonej chili
sól do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić makaron. Gotować 10 minut po czym dodać różyczki brokułu i gotować jeszcze przez 6 minut. Odcedzić makaron z brokułami, zachować kubek wody od gotowania. Rozpuścić masło w garnku i dodać gorący makaron z brokułami, serek ricotta, starty parmezan, chili i wymieszać.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić a patelni. Przełożyć makaron do misek wyłożonych rukolą, posypać boczkiem, pietruszką i płatkami parmezanu.
Wartość energetyczna 1 porcji 584 kcal
Tłuszcze – 42 g
Białko – 30,5 g
Węglowodany – 12 g
Błonnik – 16,5g