piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaZapiekanka z kapusty zamiast gołąbków

Zapiekanka z kapusty zamiast gołąbków

Zapiekanka z kapusty to lchf alternatywne danie do gołąbków. Praktycznie wszystkie składniki sa takie same jak w gołąbkach z wyjątkiem ryżu. Oczywiście można przyrządzić lchf gołąbki z kalafiorowym ryżem, który zawiera mało węglowodanów. Dla leniwych, którym nie chce się bawić w zawijanie gołąbków zapiekanka z kapusty może być smacznym i szybkim rozwiązaniem.

Kapusta podobnie jak kalafior zawiera mało węglowodanów i sporo błonnika. Smażona i lekko zrumieniona świetnie pasuje do mielonego mięsa z boczkiem. Jeśli mowa o zapiekance to trzeba ją oczywiście zapiec. Wymieszaną kapustę z mielonym mięsem i boczkiem należy posypać utartym serem mozzarella i zapiec przez 5 minut. Zapiekankę można również przygotować wcześniej i zapiec przed samym jej spożyciem.

Zapiekanki to praktyczne lchf przepisy. Wspólną ich cechą jest proste przyrządzenie, spora ilość i fakt, że można je swobodnie przechować w lodówce. Szukając pomysłu na zapiekankę najłatwiej dostosować przepisy wysokowęglowodanowe. Na przykład zapiekanka makaronowa to najłatwiejsze danie wysokowęglowodanowe, w którym pszenny makaron można zastąpić lchf makaronem.

Ziemniaczane zapiekanki można przyrządzić z rzepą lub brukwią. Kiedyś te warzywa były bardzo często stosowane w kuchni. Teraz ze względu na małą ilość węglowodanów powracają i często są wykorzystane w kuchni ketogenicznej. Z brukwi można przyrządzić pyszne lchf frytki.

zapiekanka z kapusty lchf odchudzanie bez głodu plan diety

Zapiekanka z kapusty to typowy lchf posiłek. Jeśli jest potrzeba aby danie spełniało wymogi whole 30 lub paleo to wystarczy pominąć ser. Można również wybrać inny ser niż mozzarella. Zalet mozzarella jest fakt, że bardzo szybko się rozpuszcza i nie zawiera węglowodanów.

odchudzanie_jadlospis_kupdiete_lchf

Zapiekanka z kapusty i mielonego mięsa

4 porcje

Składniki

400 g białej kapusty

1 mała cebula

100 g wędzonego boczku

300 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego

1 łyżeczka świeżego tymianku

100 g mozzarella

50 g masła

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę kapustę i smażyć aż kapusta będzie miękka i lekko zrumieniona. Usmażyć boczek i dodać do kapusty. Pokroić w piórka dymkę ze szczypiorem i usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Przełożyć do kapusty. Na koniec usmażyć mięso posypane kurkumą, pieprzem i papryką. Dodać mięso i tymianek do kapusty, doprawić ewentualnie solą i wymieszać. Przełożyć do  żaroodpornego naczynia, posypać utartym serem i zapiec przez 5 minut w nagrzanym piekarniku na 200ºC.

Wartość energetyczna jednej porcji 418 kcal

Tłuszcz – 35 g

Białko – 22 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze